BOJAZAN ZA PROGRAMERE: Šta će biti s platama u IT sektoru i da li se treba plašiti gubitka posla?

Velike globalne tehnološke kompanije otpustile su 100.000 ljudi samo u januaru, a u Srbiji postoji pad zapošljavanja u IT industriji, kaže Marko Vučetić sa portala za zapošljavanje "Hello world".

- Moram u samom startu da kažem, nije toliko crno i tamno i IT stručnjaci ne treba da se plaše za svoj posao - rekao je Vučetić.

Kako je rekao, biće posla za domaće stručnjake, a i manje kompanije će moći da dođu do kvalitetnih i iskusnijih kadrova.

- Činjenica je da smo u prvom kvratalu imali 50 posto manje oglasa za posao nego u istom periodu prošle godine - govori Vučetić

- Primećen je ozbiljan pad u zapošljavanju u IT industriji - rekao je on.

Ističe i da "nije bilo realno" očekivati konstantan rast u IT industriji i da je bilo očekivano da će doći do "prezasićenja".

Na sadašnju situaciju uticalo je više faktora – ekonomska kriza, pa i rat Rusije u Ukrajini – ali bitna je i optimizacija u IT industriji, govori Vučetić.

Neke kompanije su otpustile jedan broj stručnjaka jer su procenili da neke poslove mogu da automatizuju kako bi smanjile svoje troškove, objašnjava on.

Rekao je i da je došlo do promena na tržištu rada zbog primena veštačke inteligencije, za koju kaže da ima ozbiljnu ulogu u raznim procesima.

Upitan o platama u IT sektoru, naveo je poslednji objavljen podatak iz avgusta prošle godine, po kom je prosečna plata u toj industriji bila 1.600 evra.

- Prema istraživanju sa kraja 2022. godine, čak 99 odsto IT poslodavaca je reklo da će plate u 2023. biti podignute za čak 30 odsto - rekao je Vučetić.

Izvor: n1info.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još