Aleksandar Radojičić novi guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru

Na velelepnoj svečanosti na Belom dvor, dužnost Guvernera Rotary Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru, od dosadašnjeg prvog čoveka ove organizacije Nikole Božića, preuzeo je Aleksandar Radojičić, magistar ekonomije, koji će funkciju obavljati do 1. jula 2024. godine.

Tom prilikom novoizabrani guverner Rotari zajednice Aleksandar Radojičić je izjavio:

- Nas Roterijanaca ima 1,3 miliona u svetu, oko 35. 000 klubova i svojim delovanjem činimo da svet postane bolje mesto za život. U godinama koje su iza nas, kao i u godinama koje tek dolaze, ovde smo da bismo pokazali da smo spremni da idemo korak napred, da pružimo pomoć, nadu i podstrek drugima i ponosno pokažemo da nismo tu samo radi sebe, već da smo neodvojivi deo zajednice kojoj pripadamo, što i jeste smisao našeg postojanja. Predesdnik Rotari Internacionale za nastupajuću rotarijansku godinu Gordon R. McInally je ovu godinu posvetio 'Create hope in the world' – 'Donesimo nadu svetu', upravo simbolizuje našu viziju. Veoma je bitno da damo nadu onima kojima je to zaista potrebno. Rotari će se u narednom periodu fokusirati na tri osnovna cilja: osnovno obrazovanje, osnaživanje i jednakost za žene i mentalno zdravlje. Smatramo da su ovo tri stuba na kojima moramo graditi zdravo društvo. Saradnja sa svim relevantnim društvenim i državnim institucijama, a u cilju ostvarivanja ovih vrednosti je za nas prioritet. Inače, Rotari Internacionala je ove godine proslavila 118 godina, ali je i Rotari zajednica u Srbiji obeležila dva važna jubileja – 95 godina od osnivanja i 30 godina od reosnivanja Rotarija na našim prostorima. Prvi Rotari klub u svetu osnovao je advokat Pol Haris u Čikagu davne 1905. godine. Prvi Rotari klub u Beogradu osnovan je 1928. godine, a Rotari klubovi su prestali da rade tokom Drugog svetskog rata. Rad klubova se ponovo obnavlja, i to u periodu od 1992. do 1995. godine, nakon obnavljanja civilnog sektora. Danas Rotari zajednica u Srbiji i Crnoj Gori okuplja 70 klubova sa 1400 Rotarijanki i Rotarijanaca. Rotari zajednica okuplja one uspešne profesionalce i stručnjake širom sveta, koji žele da svoje vreme, znanje, kontakte i novac stave na raspolaganje kako bi pomogli tamo gde je zaista potrebna pomoć, kao i za razvoj svoje lokalne zajednice i globalno dobro. Rotari organizacija je skup ostvarenih profesionalaca u svom poslu, bez obzira na profesiju. Projekti koje realizuju su uvek u oblasti promocije mira, rešavanja problema vode za piće, unapređenja higijene i sanitarnih uslova, briga o zdravlju majki i novorođenčadi, podrška lokalnom ekonomskom razvoju, zaštite životne sredine, obrazovanja - naglasio je guverner Radojičić.

Guvernerskoj primoredaji prisustovali su: Njigova Kraljevstva Visočanstva prestolonaslenik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici Vlade Republike Srbije, kao i poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije, diplomatski kor i mnogobrojni gosti.

Foto: Rotari klub

Autor: Nadlanu.com
Foto: Rotari klub

Pogledajte još