KULTIVISANA PILETINA: Meso iz laboratorije na rafovima u Sjedinjenim Američkim Državama

Kultivisano meso, poznato i kao meso uzgojeno u laboratoriji, pušteno je u prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Upside Foods" i "Good Meat" – dve kompanije koje proizvode ono što nazivaju "kultivisanom piletinom", saopštile su da su dobile odobrenje od Ministarstva poljoprivrede SAD za proizvodnju laboratorijskih proteina. Iz kompanije "Good Meat", koja je u vlasništvu proizvođača zamene za jaja "Eat Just", saopšteno je da proizvodnja počinje odmah. Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se pravi u pogonima koji su slični onima u pivarama.

Potez izdavanja dozvola usliedio je nakon niza prethodnih odobrenja koja su utrla put prodaji uzgojenog mesa u SAD.

Prošle nedelje, dve kompanije su navele da su dobile neophodno odobrenje za etikete za svoje proizvode od USDA.

U martu su iz kompanije "Good Meat" saopštili da su od Uprave za hranu i lekove dobili mišljenje o tome da je "administracija zadovoljna što je proizvod bezbedan za prodaju u Sjedinjenim Državama". Uprava je izdala slično "pismo odobrenja" uputila i kompaniji "Upside Foods" u novembru. Sektor gajenja mesa, koji je u razvoju – nadgledaju i USDA i FDA.

"Good Meat", koja svoje proizvode prodaje u Singapuru, reklamira svoj proizvod kao "meso bez klanja", što je, kako navode, humaniji pristup jedenju mesa.

Pristalice koncepta gajenja mesa se nadaju da će uzgojeno meso pomoći u borbi protiv klimatskih promena smanjenjem potreba koje podrazumeva tradicionalno stočarstvo a koje je odgovorno i za emitovanje gasova staklene bašte.

Regulacija ove oblasti se u SAD obavlja preko dodlea dozvola od strane USDA i Službe za bezbednost i inspekciju hrane. Prijave za takav grant "se odobravaju nakon rigoroznog procesa, koji uključuje procenu sistema bezbednosti hrane kompanije".

- Najave da smo sada u mogućnosti da proizvodimo i prodajemo kultivisano meso u Sjedinjenim Državama je važan trenutak za našu kompaniju, industriju i prehrambeni sistem - rekao je Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanija "Upside Foods" i "Good Meat".

Osnivač i izvršni direktor "Upside-a" Uma Valeti, nazvala je ovo odobrenje "džinovskim korakom napred ka održivijoj budućnosti", dodajući da će ono "fundamentalno promeniti način na koji meso dolazi na naš sto".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još