REPUBLIČKI FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Od septembra besplatan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju u svim porodilištima u Srbiji

Republički fond za zdravstveno osiguranje će od septembra omogućiti obavezni skrining (genetska analiza iz krvi bebe) na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji, saopštio je RFZO.

Do sada se neonatalni skrining na SMA sprovodio kroz pilot projekat za svu novoređenu decu u dva porodilista - GAK Nardoni front i KC Kragujevac, a od sada u svim porodilištima.

Cilj i značaj ovog obaveznog skrininga je da se što ranije otkriju novi slučajevi, odnosno postavi dijagnoza kako bi bebe u najranijoj fazi bolesti dobile terapiju, a to je od suštinskog značaja za efekte lečenja i usporavanje napredovanja bolesti.

Imajući u vidu broj beba koji se godišnje rodi u Srbiji, za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62.000.000 dinara godišnje.

Da će od septembra u svakom porodilištu u Srbiji moći da se radi test na spinalnu mišićnu atrofiju, otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još