PREPORUKE KARDIOLOGA: Redovno konzumiranje oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kada popodne osetite pad energije, možda ćete posegnuti za kesom čipsa, ali nedostatak hranljivih materija u takvoj hrani neće smanjiti umor ili povećati sitost. Ali, postoji jedna namirnica koja može da napravi razliku - orasi.

Orašasti plodovi su široko dostupni proteini na biljnoj bazi. Prema mišljenju kardiologa, mogu biti zdrava užina, a postoji i jedna koja je posebno korisna za zdravlje srca.

- Svi orašasti plodovi su generalno zdravi za jelo. Samo treba da se uverite da su neslani, posebno ako imate istoriju visokog krvnog pritiska - objašnjava dr Andžali Duta za "The Parade".

Tipična porcija slanih orašastih plodova od 30 grama sadrži 95 miligrama natrijuma, što je mnogo. Takođe, po mišljenju lekara, dobro je birati sorte bez ulja.

- Orašasti plodovi poput badema, oraha, pistaća i pekana mogu biti veoma korisni. Oni su dobar izvor vlakana, mononezasićenih masti, omega-3 masnih kiselina i vitamina E - ističe dr Bredli Server.

Orasi su posebno zdravi za srce jer su bogati proteinima i antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju holesterola.

Naučne studije pokazuju da redovno konzumiranje oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, antioksidansi u orasima su korisni za zdravlje kardiovaskularnog sistema jer pomažu u sprečavanju zapaljenja koje može izazvati srčana oboljenja i druge zdravstvene probleme.

Pazite na količinu

Kao i većina drugih orašastih plodova, orasi se lako mogu uključiti u obroke ili grickalice jer su raznovrsni. Možete ih jesti same, dodati u salate ili deserte. A još bolja vest je da su takođe odlični za zdravlje mozga.

- Zdravlje srca i krvnih sudova omogućava telu da lakše snabdeva mozak hranljivim materijama i kiseonikom koji su mu potrebni za razvoj - istakao je dr Rafael Vald.

Bez obzira da li se odlučite za orase ili neke druge orašaste plodove, vodite računa o veličini porcije, ne konzumirajte više od jedne šake dnevno.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još