SAVETI DOKTORA: Šta treba da izbegavate kako biste bili zdravi tokom letovanja?

Pre nego što krenete na put, napravite dobar plan i ne zaboravite da se pobrinete za dobro zdravlje bez obzira kojim prevoznim sredstvom putujete.

- Uvek se dobro informišite o vremenskim uslovima koji će vas pratiti tokom putovanja, kao i na krajnjem odredištu. Ako putujete autom napravite i plan zadržavanja na usputnim mestima i obratite pažnju da li u tom području ima insekata, gmizavaca, kakva je voda za piće i kako planirate da se hranite - započinje priču za N1 dr Biljana Lučić.

Ona kaže da tokom ovakvih putovanja treba izbegavati konzumiranje svežeg, neoljuštenog voća, kao i sirovog povrća, nepasterizovanog mleka, sirovog mesa, ribe i školjki. Ako sami pripremate hranu za put, upozorava da obratite pažnju da namirnice budu dobro termički obrađene i da ih čuvate u rashladnoj torbi ili mini frižideru.

Doktorka Lučić dodaje da za putovanje autom ili autobusom obezbedite dovoljne količine vode i po mogućstvu da izbegavate da plastična ambalaža sa vodom stoji na suncu.

- Konzumacija vode sa usputnih česmi ili izvora nije preporučljiva. Kratko prokuvavanje vode u trajanju od 3 minuta, a zatim hlađenje, može da bude krajnje rešenje u situacijama kada se ostane bez zaliha čiste vode. Ako putujete sa decom ili starijim osobama često ih ponudite da popiju nekoliko gutljaja vode - kaže doktorka i dodaje:

- Ukoliko planirate duže zadržavanje u prirodi tokom putovanja, obratite pažnju na zaštitu kože od sunčevog zračenja i ujeda insekata. Bez obzira da li boravite u senci, u najsučanijem delu dana kožu treba zaštititi adekvatnom kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ako se tokom putovanja odmarate u prirodi, na livadi, šumi ili pored reke naprskajte sprej ili losion protiv ujeda komaraca, krpelja i različitih insekata. Tanka odeća od prirodnih materijala sa dugim rukavima i nogavicama biće dodatna zaštita u područjima gde se očekuje kontakt sa insektima. Posle napuštanja ovakvog područja treba dobro proveriti kožu i uočiti eventualno crvenilo na jednom ili više mesta, otok ili vidljivu glavu krpelja u koži. Za vađenje ovog insekta, ukoliko nemate uslova da se obratite lekaru, biće vam potrebna pinceta. Njome treba uhvatiti glavu krpelja što bliže koži i polako pravo povući, bez uvrtanja, okretanja i pritiskanja.

Preporuke

Prema rečima dr Lučić za bezbedno putovanje pored propisanih lekova za hronične bolesti treba poneti i probiotike, kesice sa sredstvom za rehidrataciju, septolete, fiziološki rastvor za nos, kapi za oči i kremu na bazi nevena. Ukoliko ste već iskusili problem mučnine, vrtoglavice i povraćanja prilikom putovanja svakako ponesite i lek protiv "bolesti putovanja".

- Često letovanje ili odmor zagorča "putnička dijareja" koja se javlja par dana po dolasku na odredište ili kada se vratita sa puta. Zato je važno da zaštititu probioticima počnete još pre putovanja i nastavite tokom boravka na odredištu - ukazuje doktorka.

Ona ističe da zdravstveni rizici prilikom putovanja avionom mogu nastati kod osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća zbog nižeg procenta kiseonika u vazduhu koji se udiše tokom letenja. Zbog toga i procenat kiseonika u krvi može da opadne, pa se u nekim slučajevima kod ovih osoba koristi maska sa kiseonikom u avionu. Zato je neophodno da se osobe sa ovom bolešću pre planiranog leta konsultuju sa svojim lekarom.

- Nastanak tromba u dubokim venama nogu najčešće nastaje tokom leta avionom, mada se može javiti i tokom putovanja autobusom, vozom ili autom. Tokom letenja, tromb se formira zbog dužeg zadržavanja nogu u zgrčenom položaju i izostanka mišićne kontrakcije koja sprečava njegov nastanak. Ako se tromb pokrene, stigne do pluća i zatvori glavnu plućnu arteriju nastupa trenutna smrt. Za nastanak tromba su predisponirane osobe koje već imaju hroničnu vensku insuficijenciju, trudnice, žene koje uzimaju kontraceptivne pilule, gojazne i osobe sa određenim malignim bolestima, kao i osobe koje su dugo mirovale nakon povrede ili operacije - naglašava doktorka.

Simptomi tromba

Simptomi se prepoznaju po otoku noge, bolu u vidu grča potkolenice, pojave crvenila na koži i osećaja toplote u zahvaćenom području.

- Da bi se sprečio nastanak tromba prilikom putovanja obavezno je nošenje kompresivnih čarapa, a svim osobama sa faktorima rizika se preporučuje i lekarska konsultacija pre putovanja - ističe dr Lučić.

Dodaje da prilikom poletanja i spuštanja aviona zbog promene vazdušnog pritiska kod nekih osoba nastaje bol u uhu ili sinusima, kao i privremena nagluvost. Ovakvim promenama su sklonije osobe sa problemima u gornjim disajnim putevima, zapaljenjem nosa, sinusa ili trenutnim prehladama. Za olakšanje ovakvih tegoba probajte da zevate, žvaćete i izduvate nos sa zatvorenim ustima tokom poletanja i sletanja aviona.

- I za kraj, ne zaboravite da na put krenete dobro naspavani i raspoloženi, jer ćete tako izbeći stres i zdravi stići na omiljenu destinaciju - navodi dr Biljana Lučić.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još