MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI NAJAVIO: Prosečna plata u Srbiji u decembru dostići će 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će prosečna plata u Srbiji u decembru ove godine dostići 840 evra.

- Na putu smo da ostvarimo planove iz programa Srbija 2025. i da prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 450 - rekao je Mali gostujući na RTS.

Govoreći o Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je juče usvojen na sednici Vlade, rekao da je važno da su prihodi Srbije za ovu godinu veći od planiranih i da će višak novca ići na povećanje životnog standarda građana Srbije - povećanje plata i penzija.

Podsetio je na povećanje plata za više od 208.000 zaposlenih.

- Već u oktobru prve plate prosvetnim i medicinskim radnicima biće za 5,5 odsto veće u odnosu na avgustovske plate. Vodimo računa o tome da građani ne trpe zbog povećanja cena. Za ostale zaposlene u javnom sektoru sledi povećanje od 10 odsto od početka januara - najavio je Mali.

Naglasio je da će biti dodatnog povećanja penzija od 14,8 odsto od 1. januara.

- Uprkos inflaciji, imamo realno povećanje plata. Štitimo životni standard - poručio je Mali.

Dodao je da su plate u i realnom iznosu veće u prvih šest meseci ove godine, a da je ukupno povećanje penzija za dve godine 60,1 odsto.

- Nema zemlje u Evropi koja je toliko povećala penzije. Uprkos inflaciji, imamo realno povećanje plata, štitimo standard građana - poručio je ministar.

Što se tiče državne pomoći za decu od 10.000 dinara, kaže da se do 8 sati jutros prijavilo ukupno 935.000 dece, kao i da je za tu namenu obezbeđeno oko 12 milijardi dinara.

Mali je rekao da će 7,2 odsto BDP-a biti usmereno ka kapitalnim investicijama.

- Uprkos krizi, konfliktu u Ukrajini koji ne jenjava, u Srbiji vodimo odgovorno računa o svakom dinaru i budžet usmeravamo na ono što je najpotrebnije građanima, povećanje plata i penzija, a imamo i rekordan budžet za poljoprivredu. Ove godine 7 odsto budžeta ide na poljoprivredu što je svojevrstan rekord - rekao je Mali.

Najavio je i povećanje minimalne zarade za 17.8 odsto.

- To je procentualno najveće povećanje do sada, to je nekih 47.154 dinara minimalne zarade. Pošto minimalna zarada gura naviše prosečnu platu, 840 evra će biti prosečna plata u decembru - najavio je Mali.

Dodao je da će sa tim povećanjem minimalne zarade ona biti povećana za 75 odsto od 2020. godine, dok je inflacija u tom periodu bila nešto viša od 39 odsto.

- Mi smo povećali minimalac za 14,3 odsto za ovu godinu, a inflacija je na godišnjem nivou 12,5 odsto što znači da je povećanje minimalne zarade realno veće - objasnio je Mali.

Rekao je da je danas u Srbiji rekordan broj zaposlenih, 2.308.000, što je, kako je rekao, pola miliona više nego pre 10 godina.

Istakao je da u Srbiji i dalja raste BDP pošto je rast u prvom kvartalu bio 0.9 odsto,a u drugom 1,7.

Izvor: Rtv.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još