"Ja se budim" je prvi srpski muzički video generisan AI tehnologijom (VIDEO)

Muzičar, autor, multimedijalni umetnik i profesor novosadske Akademije umetnosti - Ivan Kljajić je svoj treći autorski studijski album "Neverending story 2" (PGP RTS, 2023), najavio predstavljanjem jedinstenog i na našim prostorima prvog video spota nastalog generisanjem veštačke inteligencije (AI).

Nakon samo deset meseci od prvog ikada muzičkog video spota stvorenog AI tehnologijom (ruski kantautor Jah Khalib, pesma "Autmn") i srpski autori, umetnici predstavili su ekranizaciju domaće muzičke numere realizovane u potpunosti korišćenjem veštačke inteligencije.

Radi se o video spotu za pesmu "Ja se budim", koji je muzičar i autor Ivan Kljajić realizovao u saradnji sa kolegom, dr Nenadom Kuzmanovićem, profesorom na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Zbilja se radi o pionirskom poduhvatu na našim prostorima. Spot je generisan na način da je mašina "trenirana" da proizvede novu vrednost te zato ne možemo reći da je ovaj video rad nastao "uz pomoć AI" već je zapravo "čovek trenirao mašinu" - i to nekoliko nedelja, po 12, 15 sati svakodnevno, detaljno i brižljivo - frejm po frejm, kadar po kadar, a na osnovu scenarija i teksta ove pesme - poverava Ivan Kljajić.

Foto: Promo

Profesor Nenad Kuzmanović, autor spota, kaže da je ovom izazovnom poduhvatu prethodio period učenja, koji je trajao godinu dana.

- Bio sam rešen i vrlo motivisan da uradimo ovakav spot za pesmu Ivana Kljajića, imajući u vidu da nas obojicu zanimaju inovativni pristupi i rešenja, obojica smo profesori i imamo umetničke doktorate... Znao sam da će biti zahtevno i naporno ali sam izuzetno uživao u čitavom procesu. Svakodnevno sam radio i po 15 sati dnevno. Hteo sam da odem korak dalje od do sada poznatih pristupa korišćenja AI nu ove svrhe. Zato video spot za Kljajićevu autorsku pesmu "Ja se budim" predstavlja generisanu sliku, na osnovu teksta pesme i scenarija. Vodio sam računa o svakom detalju, uz svest i odgovornost ali i ushićenje da ćemo biti prvi u Srbiji koji ćemo predstaviti muzički video stvoren generisanjem veštačke inteligencije. Nadam se da će se auditorijumu dopasti spot, makar onoliko koliko msmo mi uživali u procesu...

Spotom "Ja se budim", koji najavljuje novo doba u razvoju tehnologija i umetničkih doživljaja, Ivan Kljić je započeo predstavljanje svog trećeg auorskog studijskog albuma "Neverending story 2" . Publici je podario 13 novih autorskih pesama, od trideset ukupno snimljenih u poslednjih pet godina, većinom tokom trajanja korona lokdauna...

- Sve pesme na ovom albumu su urađene na osnovu #EniturZeb koncepta, mog doktorskog rada na temu "Protiv rutine u kreiranju zvučne slike"- Ivan Kljajić.

Pomenuti koncept pretpostavlja minimalne uslove produkcije pesama:

- sve su pesme snimane, miksovane i producirane u okviru "Garage Band" programa na iPad - u

- sve klavijature na albumu su svirane na na ekranu iPad - a

- jedini mikrofon kojim su snimljeni vokali i gitare je "built-in" mikrofon običnih slušalica, koje dobijate uz mobilni telefon

- jedini monitoring na albumu su te iste slušalice

- kompletan album je urađen u spavaćoj sobi

- jedini trenutak kada je produkcija albuma napustila okruženje spavaće sobe je mastering koji je urađen u studijskim uslovima

- Izabrani pristup zahtevao je izuzetnu količinu energije koju sam uložio u nastajanje ovog muzičkog projekta, u nastojanju da se dosledno držim principa ali sam i uživao, u velikoj radosti stvaralačkog procesa. Za ove tri decenije, koliko se profesionalno bavim muzikom, nikada više nisam uživao - ne razmišljajući o vremenu, prostoru niti bilo kom drugom parametru koji inače stoji u jednačini produkcije muzike. "Neverending story 2" je zaista muzička priča bez kraja i početka, potpuna, istinska, neograničena sloboda - otkriva Ivan Kljajić i dodaje:

- Pesma "Ja se budim“ je nastala kombinacijom ritmova koje sam nasumično sastavio birajući semplove, tako da mi zazvuče interesantno. Drugog dana korone sam konačno dobio boju glasa koji podseća na Lee Marvina i čuvenu "I was born under the wondering star". Tekst je nastao jednovremeno, želeo sam da što pre snimim numeru kako ne bih izgubio boju glasa. Ležao sam u krevetu sa iPadom na kolenima i pevao pesmu u više prolaza. Potom sam na specifičan način poređao duplekse u stereo slici tako da formiraju jedan široki melanholični fon u kome pre svega dominira tišina. Na kraju sam sam sebi govorio - bokte, možeš sutra da odapneš a ti snimaš pesmu zato što je "to taj trenutak"... Spot koji je uradio Nenad Kuzmanovic je fantastičan, ne samo zato što je izuzetna tehnička inovacija, već i zato što je vizuelno uobličio emociju pesme. Za mene je to Kuzmino remek delo.

Foto: Promo

Post produkciju albuma "Neverendin story 2" Ivana Kljajića potpisuje Filip Kuranji. Na insistiranje autora, uradio je 3 varijante, "sve tri temeljno različite. Na kraju je pobedila verzija koja je imala najizraženiji karakter u zvuku.“

- Ovo je intimno putovanja o kome maštam veliki deo života. Hvala PGP RTS-u i SOKOJU (Fond za kulturna davanja) na podršci, poverenju i prilici da album objavim, kao i kompaniji Sky music - koja mi je obezbedila uslove da se nesmetano bavim svojim stvaralaštvom. Mnogi od vas - mojih prijatelja i poznanika iz realnog i virtuelnog sveta ste dobijali pesme u različitim fazama nastajanja i razvoja i davali komentare koji su uticali da određene postupke dovršim ili promenim. Hvala vam svima što ste me trpeli i što me trpite sve ove godine. Posebno se zahvaljujem mojim studentima koji su iskrenim i dobronamernim komentarima u okviru vežbe evaluacije, uticali da proces privedem kraju. A sve što sledi, iskreno se nadam - će mi omogućiti i da se radujem budućim stvaralačkim procesima... - Ivan Kljajić.

Promocija albuma "Neverending story 2" Ivana Kljajića je planirana za ovu jesen i to kao performans na temu "sukoba realnosti i virtuelne realnosti, uz pomoć VR i AI tehnologija u funkciji umetničkih intencija".

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još