NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Pet najgorih namirnica koje možete pojesti pre spavanja

Mnogi od nas uveče požele da nešto pregrizu, ali nutricionistkinja Eliza Loukou za "The Sun" otkriva da konzumiranje određenih namirnica pre spavanja nije nimalo dobra ideja.

Dodaje da, iako postoji hrana koju možemo sigurno konzumirati i koja nam neće poremetiti kvalitet spavanja, jelo kasno uveče treba izbegavati.

Prema njenom mišljenju, ovo su pet najgorih namirnica koje možemo pojesti pre spavanja:

Čokolada

Kako objašnjava nutricionistkinja Loukou, čokolada sadrži velike količine kofeina koje loše deluje na kvalitet našeg sna, odnosno može dovesti do nesanice. Isto tako, čokolada ima i puno šećera zbog čega takođe nije najbolji izbor za jelo pre spavanja.

Sir

Ovaj ukusan međuobrok zapravo je jedna od najgorih namirnica koje možete pojesti pre spavanja, smatra nutricionistikinja.

Naime, sir, a naročito zreli, u sebi sadrži visok nivo aminokiseline zvane tiramin koja budi energiju i zbog toga može da šteti našem snu. Tiramin podstiče nadbubrežnu žlezdu da oslobađa hormone koji čine da se osećamo budnima.

Začinjena i masna hrana

Da bi naše telo uspelo da pravilno svari masti iz hrane, treba vremena. Upravo zbog toga bi namirnice koje su masne trebalo izbegavati pre spavanja, a isti je slučaj i sa začinjenom hranom.

Osim toga, začinjene namirnice mogu ometati regulaciju temperature našeg tela, a za to je potrebna visok nivo energije, što duboko spavanje čini prilično nemogućim.

Slatkiši

Konzumiranje slatke hrane pre spavanje može dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi koji se kasnije spušta tokom spavanja.

To je slučaj sa sladoledom, kao i sa slatkišima, kolačima i keksima. Prema Healthlineu, hrana koja izaziva značajne skokove i padove nivoa šećera u krvi podstiče otpuštanje hormona poput adrenalina i kortizola, što može dovesti do problema sa spavanjem.

Slane grickalice

Ono što mnogima čini grickalice toliko ukusnima je so. Nažalost, previše soli može dehidrirati telo dok takođe povećava zadržavanje vode, prouzrokujući umor i iscrpljenost, objašnjava nutricionistkinja.

Studija Evropskog društva za endokrinologiju otkrila je da slana hrana, poput čipsa, može prouzrokovati probleme sa snom.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još