Došao je kraj sedoj kosi! Kako?!

Sede vas svakog dana podsećaju na to da godine prolaze ili na stres koji ste preživeli. Bez sumnje, nije lako sebe videti sa sedim vlasima, čak iako one nekada deluju veoma "mudro" i cool. Samo kako to objasniti drugima?!

Znamo na ličnom primeru koliko je naporno kada vas stalno pitaju "jao pa kako ti tako mlada/mlad a već imaš toliko sedih". I onda, šta? Pa, odustanete pred trendom i krenete da se farbate, mada to možda to lično nikada niste ni želeli, ali je prosto komfornije i čuva vas od "suvišnih reči". A onda se naviknete i... ne možete više sebe ni da zamislite u periodu inata kada biste probali da ponovo pustite vašu prirodnu, sedima "šatiranu" kosu.

To da ova ili ona farba - ma kakve vam priče "prodavali" - ne oštećuje kosu, jednostavno je naučna fantastika, posebno ako farbate sedu kosu. Međutim, možda (ali, samo možda!) je rešenje blizu i krije se u tabletama. Kako?

Magična tableta ili izvor zarade?

Kako se priča, kompanija "L'Oreal" - takođe poznata po ogromnoj zaradi upravo na farbama za kosu - priprema prvu formulu protiv starenja. Kako se navodi, ova "tajna formula" se temelji na voćnom ekstraktu koji kompanija, naravno, ne želi da otkrije. Ove tableta sa "tajnim sastojkom" navodno neće biti skupe i trebalo bi da se uzimaju baš kao i većina vitamina.

Naravno postoji "kvaka" koju otkriva Bruno Bernard, glavni biolog za kosu iz laboratorija "L'Oreal", a prenosi "Lepota i zdravlje":

- Idealno bi bilo uzimati ove tablete ceo život, ali realinije je ohrabriti ljude da počnu da ih piju pre nego što osede. Mislimo da ipak ne mogu da povrate proces, ako se sede vlasi već pojave.

Naravno, poenta je svakako u ogromnoj zaradi kojoj se "L'Oreal" nada, posebno zbog činjenice da ove tablete moraju da se uzimaju kontinuirano. Da li to znači da je ovo samo zamena zarade koja se ostvarivala na prodaji farbi? Prvo se zarađivalo na jednom, a sad na drugom proizvodu - tako nam deluje za sad.

Istraživanje firme "Mintel" pokazalo je da raste broj prodatih farbi za kosu, a više od dve trećine žena koriste boje za kosu. Takođe, u poslednje vreme se udvostručio i broj muškaraca koji posećuju salone kako bi farbali sede.

Ko je krivac za sede?

Prve sede vlasi pojavljuju se u tridesetim godinama života, jer ćelije kose više nisu tako uspešne u nadvladavanju oksidativnog stresa i postaju podložnije uticaju toksina. Tableta bi navodno pružila zaštitu od ovog štetnog procesa, piše "Lepota i zdravlje".

Čelije pigmenta kose umiru zbog nedostatka zaštitnog enzima (TRP-2). Ali, pronalazači nove tablete nisu krenuli u stvaranje sintetičkog enzima nego su potražili nešto slično u biljnom svetu. Na kraju su pronašli tajni sastojak u jednoj voćki. Testiranje je u toku , ali tableta neće biti u prodaji barem još sledećih 18 meseci.

Ko kaže da i sedo nije lepo? Ne znači ako imate sede da ste neprivlačni. Sede nemaju nikakve veze sa godinama, kao uostalom ni privlačnost. Uživajte u sebi i svojoj srebrnoj mudrosti!

Pogledajte još