DOBIO 26 SLUČAJEVA: Kenijac uhapšen jer se lažno predstavljao kao advokat (VIDEO)

Jedan Kenijac nedavno je uhapšen nakon što je otkriveno da se lažno predstavljao kao advokat. On je zastupao klijente u 26 različitih slučajeva od kojih je svaki sudski slučaj dobio, uprkos tome što nije imao nikakvu advokatsku praksu niti pravnu školu.

Brajan Mvenda Njagi kao da se ugledao na Majka Rosa, popularnog lika iz TV serije "Suits", bistrog mladića koji uspeva da radi u advokatskoj kancelariji visokog profila i da zastupa klijente uprkos tome što nema nijednu vrstu formalnog pravnog obrazovanja.

Mvenda je uspeo da zastupa klijente pred sudijama Apelacionog suda i sudijama Višeg suda u 26 različitih predmeta, dobivši svaki od tih slučajeva pred sudom.

Mladić Brajan Mvenda je uspeo da se predstavi kao kvalifikovani advokat, a niko od sudija pred kojima se izjasnio nije ni sumnjao da on zapravo i nije advokat.

Pravno društvo Kenije (LSK) počelo je da ga sumnja tek nakon što je primilo žalbe od pravog advokata po imenu Brajan Mvenda Ntviga koji se požalio da ne može da pristupi svom onlajn nalogu.

- Petog dana avgusta 2022. godine, Brajan Mvenda Ntviga je primljen u advokatsku komoru, a njegova tačna adresa e-pošte je uhvaćena i za njega je otvoren nalog na portalu Advocates. Obratili smo se advokatu Brajana Mvende Ntvige koji je potvrdio da se nije prijavio za praktičnu potvrdu od prijema, jer je radio u kancelariji državnog tužioca i nije mu bio potreban sertifikat o praksi - navodi LSK u saopštenju za javnost.

Međutim, u septembru ove godine, dok je pokušavao da se prijavi na nalog da bi aktivirao svoj profil, Ntviga je shvatio da ima pogrešne podatke za prijavu. Kontaktirao je Pravničko društvo Kenije i nakon interne istrage zaključeno je da je neko drugi "umešao prste" u nalog pravog advokata. Taj neko je bio Brajan Mvenda Njagi sličnog imena kao i pravi advokat. Nakon što je dobio pristup sistemu, lažni advokat je promenio svoju sliku profila i prijavio se za sertifikat advokatske prakse.

Nakon što je prikupio dovoljno dokaza, tim za brzu akciju Pravnog društva kenijskog ogranka u Najrobiju uhapsio je Brajana Mvendu Njagija pod optužbom da se lažno predstavljao kao advokat.

On još nije izveden pred sudiju, ali njegova priča je već impresionirala neke ljude do te mere da je kenijski tajkun ponudio da mu plati kauciju, izjavljujući da je impresioniran svojim iskustvom mladića - lažnog advokata na sudu, iako nikada nije kročio na sud.

Videli smo ljude kako se lažno predstavljaju kao doktori više puta, tako da lažno predstavljanje advokata nije toliko iznenađujuće, iako je niz od 26 osvojenih slučajeva Brajana Mvende Njagija definitivno impresivan.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još