RUČNO PRAVLJEN: Norveški plavi sir izabran za najbolji na svetu

Na ovogodišnjem, 35. po redu, takmičenju za najbolji sir na svetu proglašen je ručno pravljen sir iz Norveške pod nazivom Nidelvan blu (Nidelven Blå) koji se proizvodi u mlekari Gangstad Gardsisteri (Gangstad Gårdsysteri).

Najveći svetski događaj koji okuplja ljubitelje i proizvođače sireva ove godine je održan u Trondhejmu, po veličini i značaju trećem gradu u Norveškoj.

Za takmičenje je prijavljen rekordan broj sireva - 4502, iz 43 zemalje, koji su stigli na ocenjivanje sa svih strana – brodom, kamionom, vozom, avionom. U ocenjivanju sireva učestvovale su 264 sudije. Pobednik je izabran pred publikom, uživo, od strane stručnog žirija.

Šta ovaj sir čini najboljim sirom na svetu? "Kremast je, poput prave guste kreme", izjavio je jedan sudija. Drugi ga je nazvao "savršenim plavim sirom". Treći je primetio njegovu ravnotežu i "voćne tonove", kao da opisju vino.

Dodeli nagrade prisustvovali su svi zaposleni u ovoj maloj mlekari udaljenoj samo dva sata vožnje od mesta na kome je održano nadmetanje.

- Ni u najluđoj mašti ovo nismo mogli da predvidimo! Nidelven Blu je najbolji sir na svetu - izjavila je uzbuđeno Maren Gangstad, direktorka u porodičnoj firmi.

Izvor: Politika magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još