STOMATOLOZI OTKRIVAJU: Šta boja zuba govori o našem zdravlju?

Boja zuba, pa čak i onih žućkastih može da bude prirodna, ali isto tako može da bude stečena. Ona nastaje najčešće usled loših higijenskih navika.

Vaši zubi su žuti? Ortodont Khaled Kasem kaže da se ovo najčešće viđa kod pušača, ali to takođe može biti pokazatelj da ne obraćate dovoljno pažnje na rutinu svoje oralne zdravstvene nege.

- Žućkasta boja može značiti da morate dodatno da vodite računa o zubima tako što ćete ih čistiti koncem, koristiti četkicu i odlaziti na redovne stomatološke preglede. Takođe, čaj, kafa i obojena gazirana pića mogu da dovedu do žute boje zuba - rekao je on.

Ljubičasta boja može biti posledica konzumiranja crnog vina ili tamnog voća, ali i traume zuba. Padovi, saobraćajne nesreće ili sportske povrede mogu uzrokovati da zubi budu ljubičaste nijanse.

- U ovom slučaju svakako potražite pomoć stomatologa jer bi ljubičasta boja zuba nakon nezgode mogla biti znak unutrašnjeg krvarenja - upozorio je on.

Zubi ponekad mogu imati siv izgled zbog materijala koji se koristi za popunjavanje karijesa. Međutim, siva boja može ukazivati da je došlo do oštećenja nerva. S druge strane, bilo koji deo zuba koji je postao crn ukazuje na karijes.

- Ova promena boje, nažalost, znači da su vam zubi u poodmakloj fazi karijesa. Ako to zanemarite, moglo bi da dođe do ozbiljnijih stomatoloških problema i na kraju gubitka zuba - zaključio je on.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još