OBJAVLJEN UPISNI KALENDAR: Kad počinje izjašnjavanje osmaka za treći test, a kada se polažu mala matura i prijemni ispiti?

Učenici osmog razreda imaju rok od 1. do 29. decembra da se izjasne koji će predmet kao treći polagati na završnom ispitu u junu iduće godine, kao i na probnoj maloj maturi krajem marta.

Podsetimo, prošle školske godine ukinut je kombinovani test, a umesto njega đaci mogu da se opredele da polažu biologiju, istoriju, geografiju, fiziku ili hemiju.

Izjašnjavanje za predmet koji će kao treći polagati biće moguće u osnovnim školama ili elektronski na portalu Moja srednja škola (MMŠ) www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Od 22. do 26. januara 2024. đaci će imati priliku da provere da li je njihovo opredeljenje iz kog predmeta će raditi treći test na probnoj maloj maturi tačno evidentirano (elektronskim putem i neposredno u školi), a 29. i 30. januara u matičnim osmoletkama moći će da ulože prigovor ukoliko je došlo do greške.

Potom će 1. februara biti objavljeno izjašnjenje učenika osmog razreda iz kojeg će predmeta raditi treći test na probnom završnom ispitu (na zvaničnom sajtu MSŠ i neposredno u školi).

Kalendarom za sprovođenje završnog ispita i upis učenika u srednju školu, data je mogućnost đacima da se posle probne male mature predomisle i promene svoj izbor.

Od 8. do 11. aprila oni će u svojim osnovnim školama moći da podnesu zahtev da promene predmet za koji su se ranije opredelili, a 12. aprila biće objavljeno konačno izjašnjenje učenika osmog razreda (na zvaničnom sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi).

Nakon toga čega više neće biti moguće predomišljanje o predmetu koji će polagati na završnom ispitu kao treći test.

Uz jedan od gore pomenutih pet predmeta osmaci će, kao i lane, na probnom i "pravom" završnom ispitu polagati još testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i iz matematike.

Prošle školske godine najviše učenika se odlučilo za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (devet odsto) i na kraju fizika (osam odsto).

Kad se polaže probna mala matura, a kada "prava"?

Probni završni ispit iz matematike biće održan 22. marta, a dan kasnije, 23. marta rešavaće test iz srpskog/maternjeg jezika i treći test.

Osmaci će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 17. juna, matematiku 18. juna, a treći test iz predmeta po izboru 19. juna.

Prijemni ispiti za upis u specijalizovane škole

Učenici osmog razeda koji nameravaju da konkurišu za upis u neku od specijalizovanih srednjih škola i obrazovnih profila, mogu elektonski da se prijave za polaganje prijemnog ispita preko portala Moja srednja škola od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju – 11. maja.

Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja.

Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Za upis u bilingvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a dok će oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavati zadatke 19. maja.

Izvor: Danas Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još