JEDNOM REČENICOM UBLAŽITE SVAKI SUKOB: Kako da se "pametno" svađate sa partnerom?

Svađe se pojavljuju u svim odnosima, a ponekad nam se čini da u blizini imamo ljude koji su u stalnoj potrazi za razlogom da se naljute.

Tako i u vezama i brakovima svađe nisu retkost. Iako one ne moraju nužno biti loša za odnos, vrlo često zaboravimo zašto smo uopšte počeli da se svađamo i započnemo "paljbu" koja više nema veze s početkom svađe.

Izvlačimo stvari iz prošlosti, prisećamo se svega što nam nije bilo po volji, a sve sa ciljem da iz svađe izađemo kao pobednik. Konačni rezultat najčešće ipak ne bude pobeda, nego povređeni ljudi.

A zašto se to događa? Psiholozi ljutnju definišu kao osećaj bola u kombinaciji s mislima koje izazivaju bes. Te misli, odnosno bes, ponekad motivišu osobu da se brani napadom.

Kako da se svađate pametnije?

Na Univerzitetu u Viskonsinu 2013. godine urađena je studija pod nazivom "Upravljanje konfliktima: teški razgovori s teškim osobama". Studija je pokazala da je usred svađe važno održavati sigurno okruženje, odnosno izgovarati rečenice i postavljati pitanja koja vode do saglasnosti. Predloženo je korišćenje izjava koje počinju rečju "ja".

Kako biste ublažili svađu, koristite sledeću rečenicu: "Voleo bih da se usredsredim na sve stvari oko kojih smo saglasni."

Možete menjati formulaciju sve dok ona uključuje reč "saglasni".

Ova rečenica sa sobom nosi brojne prednosti. Obezbediće, za početak, da se borba ne produži. Kada počnemo da tražimo oblasti u kojima se slažemo, menja se naš način razmišljanja. Drugu stranu prestajemo da posmatramo kao neprijatelja i na nju gledamo kao na nekoga ko nije toliko različit od nas.

Izgovaranjem ove rečenice kod druge strane trebalo bi da se smanje razlozi za bes, možda čak i da nestanu. Svi smo ponekad loše raspoloženi i samo tražimo razloge za svađu, ali kada provokaciju dočekamo s osmehom i željom za razgovorom, osobi željnoj svađe postajemo neprivlačna meta.

Razmislite i vežbajte

Ako vam se učini da se nalazite u situaciji u kojoj je nemoguće pronaći zajednički jezik, pokušajte još jednom da dobro razmislite. Čak i kod najgorih situacija često postoji mogućnost dogovora.

Možda će vam biti potrebno malo prakse da u svakoj situaciji pronađete rešenje zbog kojeg niko neće biti povređen, ali setite se da sve počinje samo jednom rečenicom - voleo bih da se fokusiramo na stvari oko kojih se slažemo.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još