Da (p)ostanete vitki - pijte sokove od povrća

Omiljena bezalkoholna osvežavajuća pića većine ljudi su limunade i voćni sokovi. Međutim, pošto voćni sokovi sadrže sopstveni šećer, a često se i dodatno zaslađuju, zbog čega postaju prave kalorijske bombe, bečki profesor Hademar Bankhofer preporučuje sokove od povrća.

 Nasuprot voćnim sokovima, sokovi od povrća pomažu pri mršavljenju. Skoro da ne sadrže šećer, a bogati su bioaktivnim supstancama u pigmentima povrća. Na primer, pigmenti šargarepe ili paprike imaju lekovitu moć, objašnjava Bankhofer.
 
Među sokovima od povrća pravi favorit je sok od šargarepe. To je klasični izvor prirodnog betakarotena, koji se u organizmu prerađuje u vitamin A i pomaže očima, disajnim putevima, koža dobija snagu da se bori protiv sunca, a staračke fleke mogu da se izbegnu. Nekoliko kapi maslinovog ulja u ovom soku pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamin koji razgrađuje masti.
 
Bankhofer preporučuje i sok od paradajza. Crveni pigment paradajza - likopin - veoma je važan, jer jača srce i krvotok, a može da smanji i rizik obolevanja od raka. Takođe je veoma zdravo piti rasol, koji pospešuje probavu i snabdeva organizam velikom količinom vitamina C. 

Bakterije mlečne kiseline izgrađuju crevnu floru i pomažu nam da ostanemo zdravi, jer se 70 odsto imuniteta izgrađuje u crevima. Sok cvekle je takođe je zdrav, a može se mešati i sa sokom od pomorandže.
 
Bankhofer savetuje da se voćni sokovi ne piju čisti, već da se uvek razblaže vodom.

Compress

BEČ, maj 2008.  

Pogledajte još