U BORBI PROTIV VLAGE I BUĐI: Koliko su delotvorni i kako na zdravlje utiču odvlaživači vazduha?

Hladno vreme ne donosi samo sneg, već i probleme sa vlagom u domovima što može da bude jako loše za zdravlje.

Britanci su ovog problema svesni pa masovno kupuju odvlaživače vazduha i tako se nose s problemom vlage i buđi u svojim domovima.

Međutim, ti aparati ne služe samo u tu svrhu već i da održavaju domove toplim, odnosno, kako bi se uštedela struja. Dakle, "dva u jedan" rešenje.

Odvlaživači kod nas i zemljama u okruženju još uvek nisu toliko popularni, ali mogu se pronaći u gotovo svakoj prodavnici kućnih uređaja, a cena im ide od 170 do 350 evra.

Međutim, najvažnije je proveriti da li su napravljeni po standardima i kakav je tip potreban za određeni dom.

Naime, postoje razni faktori, od efikasnosti i brzine odvlaživanja, težine uređaja, buke, veličine, a uz to mogu biti kondenzacijski, oni koji hlade usisni vazduh ili apsorpcijski, koji ga zagrejavaju.

Lekari su saglasni, vlaga i buđ su opasni za zdravlje.

- Naravno, odvlaživači mogu pomoći ako su napravljeni po standardima. Itekako su korisni i nude benefite, posebno za hronične bolesnike - rekao je za "N1 Zagreb" specijalista interne medicine i pulmolog KBC-a Zagreb Saša Srića i dodao:

- Akutne infekcije, a u ovo vreme ih ima mnogo, pojačane su kada je vazduh suv i kada nema dovoljno vlage.

Međutim, dok hronični bolesnici znaju za probleme koje imaju sa disajnim putevima, osobe koje ih nisu imale moraju da obrate pažnju na određene simptome.

- To su kašalj i povišena temperatura. Ako oni potraju tri dana ili duže, potrebno je otići doktoru koji je prva linija obrane. Ali ako takvo stanje, uprkos dobijenoj terapiji, potraje duže od tri nedelje, onda su potrebni rendgen pluća i slika kompletnog grudnog koša. Ovo se posebno odnosi na one koji su nedavno preboleli veliki kašalj - naglasio je Srića.

Još jednom je ponovio da vlaga predstavlja ogroman problem za ljude sa plućnim bolestima pa ukoliko neko u svom domu vidi crne mrlje od buđi na zidu, treba da reaguje.

- U toj situaciji treba pristupiti rešavanju problema, a ne ignorisati ga, posebno ako se radi o hroničnim bolesnicima. A jedno od rešenja su, svakako, pomenuti odvlaživači vazduha - zaključio je stručnjak.

Iako su od velike pomoći, za kvalitet vazduha u domovima svejedno je potrebno često provetravanje. Važno je napomenuti i da odvlaživači ne mogu rešiti problem buđi, već oni služe kao prevencija.

Ako ipak neko ne može da priušti odvlaživač, a ima problema s vlagom u zatvorenom prostoru, trebalo bi da češće otvori više prozora istovremeno i ostavi ih tako na nekoliko minuta. To neće rashladiti unutrašnjost, ali će smanjiti relativnu vlažnost. Takvi potezi preporučaju se odmah nakon kuvanja ili pranja odeće koja se suši u zatvorenom prostoru.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još