Eurosong na malo drugačiji način

Da li je moguće čitati istoriju Evrope proučavajući istoriju Evrovizije? Za sve ljubitelje Eurosonga, ne samo kao zabave, revije kostima i pesme, već i kao fenomena, u Pozorištu na Terazijama sprema se predstava "Hamlet Hamlet Eurotrash". Premijera je 19. maja, a prva repriza nedelju dana kasnije.

Predstava je koncipirana kao komedija kabaretskog tipa. Kroz glavni lik, profesora u srednjoj školi u beogradskom predgrađu, prelama se sadašnja situacija u Evropi. Profesor istorije pokušava da objasni đacima da je moguće dublje čitati istoriju Evrope, proučavajući upravo istoriju Evrovizije. Ova predstava treba da pokaže na koji je način naš nacionalni identitet vezan za stvaranje idola, njihovo veličanje i tretiranje pobede pojedinca kao da smo svi mi učestvovali u pobedi. Naš profesor otišao je korak dalje i sam od sebe pravi idola, koristi mehanizme manipulacije do kojih je došao istraživačkim radom, kako bi od sebe stvorio idealnu evrovizijsku ličnost.

Ova predstava na neki način treba da bude parodija današnje Evrope i načina na koji je ljudi ovde shvataju. Da razbije iluziju o savršenoj Evropi, ali i naš pomalo paranoidni odnos prema njoj. Pisci komada i režiseri su Filip Vujošević i Maja Pelević. Ovo im je prvo rediteljsko iskustvo.

Povod predstave je Eurosong. Filip i Maja su veliki fanovi Eurosonga, a posmatraju ga kao fenomen, a ne kao puku zabavu, kič ili šund.

- Mislim da se cela društveno-politička situacija projektuje kroz Eurosong, a istorija Evrope može se iščitavati kroz pobedničke pesme Eurosonga. Mnoge bizarnosti, pobede, samo deluju kao slučajnosti, a do tog zaključka stigli smo proučavajući istorijat Eurosonga od 1956. godine naovamo. Mislim da nije slučajno kad pesma jedne zemlje pobeđuje, kao ni sam način bodovanja. Navešću primer kada je, 1990. godine, pobednička pesma Tota Kutunja bila "Unite Unite Europe" - kaže Maja Pelević.

Ona takođe smatra da Evropa kroz Evroviziju manjim zemljama šalje kontradiktorne poruke, koje u glavi običnog gledaoca, recimo srpske nacionalnosti, stvaraju konfuziju i zbrku.

Feđa Stojanović, koji tumači glavni lik, profesora istorije, smatra da je vrlo kontradiktorno kako jedan običan gledalac, u svom malom svetu, sa hlebom koji je jedva zaradio, gleda i raduje se pobedi, ili strastveno navija za nekog pevača ili pevačicu, na toj paradi kič kostima...

(old_image)Predstava, u stvari, manje govori o Eurosongu, a više o nacionalnom identitetu.

Aranžman i obradu songova radili su Vojkan Borisavljević i Dragan Kresić, a korišćene su pobedničke pesme od pedesetih pa do 2000. godine.

Glumci su, pored Feđe Stojanovića, Srđan Jovanović, Ana Simić, Ana Marković i Željka Stričević.

Bez obzira na to što će se ova predstava prikazivati i posle finala Eurosonga, "Hamlet Hamlet Eurotrash" neće nimalo izgubiti na aktuelnosti i značaju. Naprotiv.

A ko je Hamlet u nazivu ove predstave? Ostaje vam da otkrijete sami...

Nada Veljković

Pogledajte još