NEOČEKIVANE MATERIJE: Znate li šta stavljate pod kožu prilikom tetoviranja?

Rezultati novog istraživanja Univerziteta Bingamton, pokazuju da navedeni sastojci na pakovanjima boja za tetoviranje ne odgovaraju njihovom sadržaju, odnosno supstancama koje se nalaze u bočici. Neke od materija koje se nalaze u bojama mogu izazvati različite zdravstvene probleme, te je neophodna bolja kontrola, ali i stroža regulativa za ovakve proizvode, poručuju stručnjaci.

Sprovedena u laboratoriji docenta hemije Džona Svierka, studija "Šta je u mom mastilu: Analiza komercijalnog mastila za tetoviranje na američkom tržištu" nedavno je objavljena u stručnom časopisu "Analytical Chemistry".

Laboratorija dr Svierka istražuje potencijalni uticaj svetlosti na tetovaže i njihovu hemijsku razgradnju.

Na samom početku, doktorand Keli Mouzman, glavni autor članka, zajedno sa Ashabibijem Ahmedom i Aleksanderom Rurenom, primetila je da mastila za tetoviranje koja su istraživali sadrže supstance koje nisu bile navedene na listi sastojaka na pakovanju.

Da li su to bile materije koje su nastale razgradnjom boje pri interakcijom sa svetlošću ili nešto što je u mastilu bilo od samog početka? Šta se zapravo nalazi u bočici boje za tetoviranje? Pitanja su na koja su istraživači tražili odgovore.

Istraživači su analizirali boju za tetoviranje devet proizvođača iz Sjedinjenih Američkih Država i uporedili njihov stvarni sastav sa materijama navedenim na etiketi. Ispitivana mastila za tetoviranje bila su dostupna u šest boja, a proizvođači su bili od velikih kompanija prisutnih u celom svetu, do manjih proizvođača.

Od 54 mastila, njih 45, to jest više od 85 odsto, imalo je velika odstupanja u odnosu na navedeni sadržaj, kao što su pigmenti različiti od navedenih ili aditivi koji nisu bili na spisku uopšte.

Više od polovine proizvoda sadržalo je nenavedeni polietilen glikol, koji pri ponovljenom izlaganju može prouzrokovati oštećenje organa, dok je 15 proizvoda sadržalo propilen glikol, potencijalni alergen.

Među ostalim "neočekivanim" supstancama bili su i antibiotik koji se obično koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta i 2-fenoksietanol, jedinjenje za koje se zna da izaziva potencijalne zdravstvene rizike kod odojčadi.

Analizom boja nije moglo da se utvrdi da li su materije koje nisu navedene na listi sastojaka dodate namerno ili su proizvođači dobili pogrešno označene ili kontaminirane sirovine.

- Nadamo se da će proizvođači ovo iskoristiti kao priliku da preispitaju svoje proizvodne procese, a da tatu-umetnici i klijenti shvate ovo kao priliku da se zalažu za bolje etiketiranje i proizvodnju - rekao je dr Svierk.

Džon Svierk je istakao da istraživanje posledica tetoviranja po bezbednost korisnika još uvek nije završeno. Najčešći negativni ishod ukrašavanja tela tetovažom su alergijske reakcije koje mogu biti uporne, bolne, pa čak i da izazovu oštećenje kože ili tkiva. Crveni pigmenti su posebno problematični, a nauka još nema odgovor zbog čega se to dešava.

Regulatorni problemi

Potencijalni rizici, koji se dovode u vezu sa tetoviranjem, obično se odnose na rak kože i u fokusu su pigmenti. Takođe, aditivi mogu izazvati razne rizike i mimo kože.

Ako kod osobe počnu da se pojavljuju problemi i tegobe zbog tetovaže više nedelja ili čak nekoliko godina kasnije, sastojci mastila koji nisu navedeni na etiketi mogu otežati otkrivanje uzroka reakcija tela.

Regulativa kojom se uređuje plasiranje mastila za tetoviranje na američkom tržištu uvedena je tek nedavno. Krajem 2022. godine, Kongres je usvojio Zakon o modernizaciji regulative kozmetike (MoCRA), koji je dozvolio američkoj saveznoj Upravi za hranu i lekove (FDA) da prvi put reguliše mastila za tetoviranje, uključujući precizna pravila označavanja.

Pre toga, boje za tetoviranje svrstavana su u kozmetičke proizvode i nisu podlegala regulaciji.

- FDA još smišlja kako će to izgledati i mislimo da će ova studija uticati na rasprave oko Zakona o modernizaciji regulative kozmetike. Ovo je ujedno i prva studija koja eksplicitno razmatra boje za tetoviranje koje se prodaju u SAD i verovatno je najsveobuhvatnija jer se bavi pigmentima koji bi po pravilu trebalo da ostaju u koži, kao i pakovanju ovih proizvoda - objasnio je Svierk.

Studijom su obuhvaćena samo mastila koncentracije 2.000 ppm (parts per million – broj čestica u milion) ili više, koje se smatraju visokim koncentracijama. Evropski propisi, međutim, razmatraju supstance već od 2 ppm. Drugim rečima, u mastilima bi moglo biti čak i više supstanci od onih koje su u laboratorijskim analizama pronašli autori istraživanja.

Razlike u propisima u Evropi i SAD

Boje za tetoviranje dostupne na američkom i evropskom tržištu razlikuju se jer na Starom kontinentu ovi proizvodi podležu strožim propisima, koje nadgleda Evropska agencija za regulaciju hemikalija.

Planirano je da Svierkova laboratorija u budućnosti istraži pigmente zabranjene u Evropi kako bi se videlo da li su te komponente prisutne u mastilima za tetoviranje koja se prodaju na tom tržištu, najavila je Keli Mouzman.

Ova doktorandkinja trenutno radi na studiji usredsređenoj na plava i zelena mastila koja se prodaju u Evropi, a koja su posebno pogođena hemijskim propisima.

- Naš cilj u više ovih istraživanja je da osnažimo umetnike i njihove klijente. Tatu-umetnici su profesionalci koji su svoje živote posvetili ovom zanatu i žele najbolje moguće rezultate za svoje klijente. Pokušavamo da istaknemo da postoje nedostaci u proizvodnji i označavanju, to jest navođenju sastojaka - poručio je Svierk.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još