Obeležena 41. godišnjica ubistva ambasadora Turske u Beogradu (FOTO)

Ambasada Turske obeležila je juče godišinjicu ubistva turskog ambasadora Galipa Balkara u centru Beograda 9. marta 1983. godine, a na komemorativnoj konferenciji ambasador Hami Aksoj podsetio je da je tada stradao i student Željko Milivojević, hrabro se suprotstavljajući atentatorima.

Nekadašnji turski ambasador u Beogradu, sada u Moskvi i autor knjige o ubijenom diplomati, a koja će uskoro biti prevedena i na srpski, Tanžu Bilgič ocenio je da je sećanje na taj važan događaj bitno ne samo za Tursku već i za jugoslovensko (srpsko) turske odnose.

Taj događaj ujedno je pokazao ogroman heroizam i hrabrost građana koji su pokušali da savladaju napadače, rekao je Bilgič i naglasio da je to bio i teroristički napad sa velikim uticajem i na stanovnike Beograda i Jugoslavije.

- Balkar je bio izuzetan most između Beograda i Ankare. Balkar nije ubijen samo zato što je bio turski diplomata već zbog dobrih odnosa Turske i tada Jugoslavije, koje su nastojali da prekinu - rekao je Bilgič za Tanjug i istakao hrabrost građana koju su se u tom trenutku našli na mestu atenata, a koje su turski mediji pozdravljali naslovima "Jugosloveni bravo".

Skup u hotelu Hajat počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na ambasadora na koga su pucala dvojica mladih Jermena, kao i na sve stradale u terorističkim napadima širom sveta.

Dvojica napadača Harution Kirkor Levonijan i Aleksandar Rafi Elbekijan istog dana su uhapšeni i potom osuđeni.

U Beograd su stigli 15 dana pre ubistva, a krenuli su iz Bejruta preko Atine, Budimpešte i Novog Sada.

Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa "Borci za izvršenje pravde zbog genocida nad Jermenima" čiji su članovi godinama učestvovali u brojnim terorističkim napadima na turske diplomate.

Događaju su prisustvovali i ministar privrede Slobodan Cvetković i ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predstavnici diplomatskog kora.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još