JEDAN LETNJI DAN I KIŠA TREĆINU MESECA: RHMZ objavio prognozu za april

Nije šala da će prvog dana aprila temperatura vazduha biti letnja. Međutim, nije šala ni to da će trećinu meseca padati kiša, podaci su najnovija prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Poslednji dan marta bio je natprosečno topao, sa temperaturom od oko 30 stepeni, a prema prognozi RHMZ slično vreme očekuje se i 1. aprila, dok se za veče prognozira prolazno naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, uz pojačan zapadni i severozapadni vetar, koje će zahvatiti zapadnu polovinu zemlje, a tokom noći ka utorku i ostale predele.

Kako navode na sajtu RHMZ, u utorak nas očekuje pad temperature za sedam do 12 stepeni u odnosu na prethodne dane, pa će maksimalna temperatura od utorka do četvrtka biti od 17 do 23. Od petka pretežno sunčano i sve toplije, prognoziraju u RHMZ.

Ipak, iako je vremenska prognoza za narednih 30 dana samo orijentaciona, te podložna promenama, u Beogradu minimalne temperature ne bi trebalo da padnu ispod 10 stepeni, a maksimalne ispod 16.

Očekuje se 10 dana kiše i to najviše od 10. aprila do 20, a vetra će biti 10 dana, počevši od ponedeljka, sa pauzama do 17. aprila. Prognozirana količina padavina je 31 mm.

U aprilu će kiša u Novom Sadu padati 11 dana, a vetra će biti devet dana. Dnevne temperature biće slične kao u Beogradu, dok je prognozirana količina padavina 34 mm.

Kada je reč o Nišu, za taj grad je prognozirana kiša čak 15 dana i četiri dana vetra. Temperature se neće drastično razlikovati u odnosu na Beograd, a prognozirana količina padavina 15 mm.

U Kragujevcu je prognozirano 11 dana kiše i četiri dana vetra, dok se očekuje i 15 mm padavina.

U većem delu Srbije, kako stoji u sezonskoj prognozi RHMZ, april će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i vlažniji.

U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još