EDUKATIVNA VEŽBA ŠTEDNJE VODE: Gradonačelnik Bogote zamolio parove da se tuširaju zajedno

Gradonačelnik Bogote apelovao je na parove da se tuširaju zajedno zbog nestašice vode nastale usled suše u prestonici Kolumbije.

Neka od najvećih naselja odsečena su od vodovodne mreže kako bi se očuvao opasno nizak nivo vode u rezervoarima koji su ostali bez kišnice zbog vremenskog fenomena poznatog kao El Ninjo.

- Tuširajte se u paru. Ovo je edukativna vežba štednje vode, ništa drugo. Takve stvari će nam mnogo pomoći. Te promene ponašanja su ključne - rekao je gradonačelnik Bogote Karlos Fernando Galan, prenosi "Gardijan".

Galan je takođe zamolio stanovnike da razmotre potpuno napuštanje svojih svakodnevnih higijenskih navika, s obzirom na to da su rezervoari bili na "istorijskom minimumu".

- Ako nećete da napuštate dom u nedelju, ili tokom bilo kojeg drugog dana u nedelji, iskoristite to i nemojte da se kupate - molio je on uoči restrikcija.

El Ninjo, koji obično uzrokuje manje padavina u Južnoj Americi, ove godine je izazvao rekordne suše i temperature, što je primoralo lokalne vlasti širom regiona da preduzmu hitne mere.

Smeštena u Andima na 2.600 metara nadmorske visine, Bogota je obično pošteđena najgoreg scenarija. Ova veoma kišovita prestonica u proseku dobije 1.020 mm padavina svake godine, što je skoro duplo više od ozloglašeno sumornog Londona.

Međutim, ovaj put su nenormalno dugi vrući i sušni periodi izazvali šumske požare oko prestonice, prekrivši neka naselja dimom. Sada su i rezervoari na koje se oslanja oko 10 miliona ljudi u širem gradskom području na "kritičnom" nivou.

Izvor: N1
Foto: Freepik.com

Pogledajte još