Rok za ponude − 6. jun

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju Industrije kablova u Jagodini, u roku koji je istekao u utorak, otkupilo je pet kompanija iz inostranstva − tri iz Rusije i po jedna iz Belorusije i Švajcarske, rečeno je Tanjugu u sindikatu ove firme. Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu je 6. jun, "a potencijalni kupci mogu od Agencije za privatizacuju da zatraže produženje roka, dok se ne konstituiše nova vlada", ocenjuju u sindikatu ove firme, koja je najveći proizvođač kablova i kablovskog pribora na Balkanu. 

Agencija za privatizaciju je, četiri godine od početka restrukturiranja, objavila javni poziv za učešće na tenderu za prodaju 100 procenata društvenog kapitala Kablova 31. januara, ali je taj rok do sada dva puta produžavan. Učesnik na tenderu mora da se bavi delatnošću proizvodnje izolovane žice ili kablova najmanje tri godine u kontinuitetu i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 65 miliona evra u 2007. godini, ili da je finansijski investitor s ukupnom poslovnom aktivom većom od 100 miliona evra. Sindikat i poslovodstvo su od budućeg kupca zatražili da se proizvodni program Industrije kablova ne menja narednih pet godina, da ne bude tehnološkog viška naredne dve godine, a otpremnina za radnike ne bude niža od 300 evra po godini staža, a da investicije budu minimum 30 miliona evra. 

Od početka restrukturiranja, 27. maja 2004. godine, Industriju kablova napustilo je, po raznim osnovama, 2.000 radnika. Poveriocima duguje oko 100 miliona evra, od čega samo radnicima 27 miliona evra. Industrija kablova osnovana je 1955. godine i četvrta je u Evropi po proizvodnim kapacitetima. Krajem osamdesetih godina zapošljavala je oko 10.000 radnika i izvozila kablove u 33 zemlje sveta. Sada zapošljava oko 3.000 radnika i prošle godine, prema podacima Regionalne privredne komore, bila je najveći izvoznik među 13 opština u Šumadiji i Pomoravlju. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.