Otvoreno Svratište za decu ulice

BEOGRAD, 23. maj 2008. (FoNet (old_image) (old_image)) - Svratište za decu ulice, čije će usluge koristiti oko 200 maloletnika, otvoreno je danas u Krfskoj ulici u Beogradu. Otvaranje svratišta inicirala je nevladina organizacija Centar za integraciju mladih.

Koordinatorka Centra za integraciju mladih Milica Đorđević je izjavila da će maloletnici, koji žive na ulici, u narednih godinu moći da koriste prostor u Krfskoj, sa mogućnošću da taj rok bude produžen.

Đorđević je rekla da deca mogu da dolaze 24 sata dnevno, da prespavaju u svratištu, učestvuju u kreativnim radionicama, a na raspologanju će im biti stručni tim psihologa, socijalna radnica i medicinska sestra.

Kanadski ambasador u Beogradu, zemlje koja je pomogla otvaranje svratišta, Robert Mekdugal izrazio je zadovoljstvo što je prikupljen novac iz Kanade bio dovoljan za kupovinu opreme za kuhinju, trpezariju i vešernicu u svratištu.

On je naglasio da Kanada pomagala humanitarne projekte u Srbiji i podsetio da je ta država donirala izgradnju sigurnih kuća, centara za osobe sa posebnim potrebama, beskućnike i stare osobe.

"Nastavićemo da pronalazimo načine kako dalje da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije u Srbiji", rekao je Mekdugal.

Direktor B92 Veran Matić istakao da je ovakvih svratišta mora biti više. "Svako oteto dete sa ulice i uvedeno u normalan sistem života veliki je podvig", istakao je Matić.

Svratište za decu ulice otvoreno je avgustu prošle godine u stambenoj zgradi u Drinčićevoj ulici, ali je zbog negodovanja komšiluka krajem godine privremeno premešteno u kulturni centar B92 Reks.

Pogledajte još