Aleksandar Vučić prvi put posle 12 godina na britanskom prijemu

Proslava rođendana kraljice Elizabete II u bašti britanske rezidencije u junu 2012. bio je prvi ali i poslednji dolazak Aleksandra Vučića na neki prijem povodom rođendana britanskog monarha. Tomislav Nikolić i on, tada još u opoziciji (Vlada SNS-SPS je formirana tek u julu te godine) došli su na prijem u pratnji Bratislava Grubačića, novinara i političkog analitičara, vlasnika VIP news servisa na engleskom, tada bliskog SNS-u.

Foto: Goran Zlatković

Od tada do juče, Aleksandar Vučić je na funkcijama prvog potpredsednika Vlade, Premijera i Predsednika Republike vešto izbegavao da se pojavi na prijemu kod Britanaca. U isto vreme bio je redovan na proslavama nacionalnih dana SAD, Kine, Rusije i Nemačke a ponekad bi se pojavio i kod Francuza, Italijana i Japanaca... Prethodni ambasadori Velike Britanije u Srbiji: Majkl Devenport, Denis Kif i Šan Meklaud nisu imali priliku da ugoste Aleksanra Vučića na čuvenom zelenom travnjaku Britanske rezidencije na Dedinju.

Foto: Goran Zlatković

Jučerašnji dolazak na prijem povodom rođendana kralja Čarlsa III usledio je nakon, reklo bi se, srdačnog ručka koji je predsednik Vučić imao sa britanskim ambasadorom Edvardom Fergusonom uoči meča Srbija-Engleska na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

- Dobar razgovor sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Edvardom Fergusonom o svim važnim pitanjima za Srbiju i UK. Danas ja plaćam ručak, a Njegova ekselencija, pošto ćemo danas da ih pobedimo u Gelzenkirhenu, plaća sledeću večeru. Srećno Orlovi! - napisao je tada Vučić.

Foto: Goran Zlatković

Na žalost fudbalskih navijača iz Srbije predsednikove reči se nisu obistinile ali to nije narušilo dobre odnose sa britanskim ambasadorom.

Da li je samo reč o diplomatskom umeću i ličnom šarmu ambasadora Fergusona koji je po dolasku u našu zemlju pre godinu dana veoma brzo postao jedan od omiljenih članova diplomatskog kora u srpskoj prestonici ili je na pomolu otopljavanje već više od deceniju prilično suzdržanih odnosa na relaciji Beograd - London, pokazaće vreme.

Foto: Goran Zlatković

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još