Proba finala Evrovizije

Čast da otvori finale Pesme Evrovizije ima prošlogodišnja pobednica Marija Šerifović s pesmom "Molitva", ali u novom aranžmanu i s koreografijom 12 plesačica.

Tema finala je "Ušće", pa se tim povodom Marija na sceni pojavila u elegantnom crnom odelu igrajući mladoženju, a ubrzo joj se pridružila i devojka u beloj venčanici, te je spektakularnim performansom prikazano venčanje, odnosno spajanje. Nakon "Molitve" na srpskom i engleskom jeziku, počinje defile izvođača i borba da se na probi ostavi dobar utisak. 

Nastupali su Rumunija, Velika Britanija, Nemačka i Jermenija, a onda, kada je iz korpe za veš trebao da iskoči bosanski predstavnik Laka, proba je prekinuta. Da li je Laka u korpi sa vešom izgubio mikrofon, nismo uspeli da vidimo s tribine, ali čitavih šest minuta on se meškoljio po korpi, nijednog trenutka ne izlazeći. Uz ovacije i povike iz publike, smetnje sa zvukom su otklonjene, pa je sve nastavljeno u starom dobrom tempu.

Većina izvođača potrudila se da ima atraktivne igračice i prateće vokale, jedino je Izraelac Boaz pevao s pet, moramo priznati, zgodnih muškaraca. Dok su Finci eksplozijama i vatrom zagrejali publiku u dosta rashlađenoj Areni, Ukrajinka Ani Lorak je s numerom “Shady Lady” izmamila najveći aplauz. Publici su zanimljivi bili Španci, pogotovo pevač Rodolfo sa frizurom ala Elvis Prisli i plastičnom gitarom oko vrata. 

Skoro pred kraj, tačnije, 23. po redu nastupila je naša predstavnica Jelena Tomašević. Samouvereno i bez imalo treme, Jelena i drugari pokazali su kako to Srbija peva “Oro”, jer je cela Arena pevala u horu. 

Jelena zvuči - da se naježiš!!!

Znak za početak glasanja dao je proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac. Umesto da baci košarkašku loptu u publiku, kako ne bi porazbijao fotoaparate i kamere, uputio ju je pored bine. Taman kad su svi mislili da je proba gotova, na sceni se pojavio muzičar u belom odelu - Goran Bregović. S Orkestrom za svadbe i sahrane odsvirao je nekoliko pesama, a na kraju je sve začinio jednim "Kalašnjikov, Kalašnjikov". (old_image)

Malobrojna publika bila je zadovoljna, Jovana i Željko ostali su u Areni kako bi vežbali glasanje i kontakt sa drugim zemljama, a novinari su se uputili na konferenciju koju je zakazao, ni manje ni više, nego Žan Pol Gotje. Najpoznatiji modni kreator u svetu boravi u Beogradu tokom Pesme Evrovizije 2008. u ulozi specijalnog komentatora francuske TV stanice France 3. A kako nam je otkrio, jednu njegovu haljinu poneće Jovana Janković tokom finalne večeri.

Ono što je zanimljivo za sve koji nisu nabavili karte - ispred Skupštine grada Beograda organizuje se direktan prenos takmičenja na video-bimu veličine sedam puta pet metara. Biće zajedničkog navijanja i glasanje putem SMS-a. Atmosfera će biti preneta pedesetomilionskom audiotorijumu u dva direktna uključenja evrovizijskog prenosa.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još