Bodyright kampanja uspešno predstavljena na EXIT festivalu

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, diplomatama i partnerima koji podržavaju inicijativu Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) da se osigura bolja zaštita privatnosti i telesne autonomije u digitalnom prostoru, predstavljena je bodyright kampanja "Tvoje telo je tvoje, i na netu i u stvarnom svetu!" koju ova organizacija u saradnji sa kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u Srbiji sprovodi od novembra 2022 godine. Predstavljanje je nastavljeno na EXIT festivalu gde su posetioci i članovi delegacije imali priliku da se dodatno informišu i daju lični doprinos vidljivosti bodyright kampanje.

Cilj kampanje je podizanje svesti opste populacije, a naročito mladih, o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama. Kampanja poziva donosioce odluka, tehnološke kompanije, kao i sve druge relevantne organizacije da poboljšaju - kako mehanizme zaštite - tako i mehanizme podrške osobama različitog uzrasta koje su izložene ovakvom tipu nasilja i zloupotreba. 

Snežana Mišić, zamenica direktora Galerije Matice srpske, je u ime Galerije pozdravila goste i zahvalila se na prilici da se i ova ustanova kulture i promocije progresivnih ideja, uključi u promociju bodyright kampanje.

- Kampanja bodyright nas poziva da ozbiljno shvatimo rodno zasnovano nasilje. Ova kampanja je pomogla ljudima u Srbiji da prepoznaju i daju svoj doprinos u borbi protiv nasilja u digitalnom prostoru, štiteći svoja prava i telesnu autonomiju online. Nastavićemo naše napore i ovde godine u borbi protiv digitalnog nasilja. Drago mi je što smo imali prilike da se udružimo sa Exit festivalom, kako bismo doprli do još većeg broja mladih, i uključili ih u našu zajedničku misiju okončanja online nasilja - izjavio je Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za Srbiju.

- Zajedno možemo izgraditi digitalni svet u kojem se poštuju prava svih, gde se slavi raznolikost i gde empatija i plemenitost preovladavaju. Kampanja bodyright nas podseća da su naši glasovi važni i da naši postupci mogu napraviti razliku - dodala je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Nije slučajno da se promocija kampanje okrenute mladima događa u nedelji u kojoj čitav svet obeležava Svetski dan stanovništva, a naš region posebno naglašava ozbiljnost trenutnih demografskih promena i potrebu da se na njih odgovori. Populacioni fond skreće pažnju na kompleksnost uzroka demografskih promena koja zahteva sveobuhvatne, promišljene i održive mere da bi svaka osoba imala mogućnost da ostvari svoj lični potencijal i time doprinese razvoju društva. To je naročito važno za mlade, kao najveći razvojni resurs, posebno mlade žene koje su ciljna grupa velikog broja mera za povećanje stope nataliteta. Populacioni fond podseća da nijedna mera ne sme da nosi rizik da ugrozi postignuća i do sada ostvareni napredak u oblasti rodne ravnopravnosti, reproduktivnih prava i osnaživanja žena, i time izazove dalekosežne negativne posledice po stabilnost i razvoj svakog društva.

Pored toga, nasilje nad ženama i devojčicama dobija nove forme i svoju ekspanziju i u digitalnom svetu, zbog čega nacionalna kampanja bodyright u Srbiji svakim danom dobija na značaju. Ona promoviše zaštitu ličnog dostojanstva, integriteta i telesne autnomije u virtuelenom svetu i adekvatan sistem zaštite koji još uvek nedostaje u velikom broju zemljama. Iz Novog Sada je poslata jasna poruka da svaki pojedinac može da se uključi i zatraži bolju zaštitu svog integriteta online. Jer, tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!

Foto: Radivoj Hadžić

Pogledajte još