Batut upozorava na opasne vremenske uslove

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je danas, na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala, da su u 15 gradova Srbije prognozirane maksimalne temperature između 38 i 41 stepen, navodeći da ovakvi vremenski uslovi predstavljaju opasne vremenske uslove.

Kako su saopštili iz Batuta, ovakvi uslovi predstavlju povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog udara, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara.

Prema prognozi, u Kruševcu, Vršcu, Velikom Gradištu, Valjevu, Loznici i Somboru, maksimalna temperatura biće 38 stepeni, 39 biće u Beogradu, Surčinu, Paliću, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji, u Kikindi i Zrenjaninu biće 40, a čak 41 u Bečeju.

Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala očekuje se da toplotni talas traje do 19. jula na većini teritorije Srbije, dok u delovima južne i zapadne Srbije postoji potencijalna opasnost od visokih maksimalnih dnevnih temperatura vazduha.

Takođe, moguć je početak narednog toplotnog talasa u periodu od 22. do 24. jula, na teritoriji grada Beograda, na severu, severoistoku i severozapadu zemlje.

Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne i opasne pojave u periodu od 15. do 19. jula u većem delu Srbije, a do 19. jula u centralnim, istočnim i južnim delovima, (izuzev u planinskim oblastima, kao i pojedinim zapadnim i južnim krajevima) one će biti u kategoriji potencijalno opasne pojave.

Očekuje se da maksimalne dnevne temperature vazduha u pojedinim delovima severne Srbije budu u domenu veoma opasne i opasne pojave u periodu od 22. do 24. jula, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još