STEKAO PRIJATELJE: Gradonačelnik malog mesta u Italiji hteo da smrša, građani mu se pridružili u šetnji

Lučano Fregoneze, gradonačelnik malog, ali u svetu poznatog mesta po vinu proseko, Valdobjadene, postao je takođe poznat i o njemu pišu međunarodni mediji, ali iz sasvim drugog razloga. Naime, građani tog mesta, koje ima oko 10.000 stanovnika, pomažu mu da smrša tako što se svakog četvrtka šetaju s njim.

Od kada je došao na mesto gradonačelnika mesta Valdobjadene u provinciji Trevizo, Lučano Fregoneze se ugojio čak 40 kilograma. Građani su ga ponovo izabrali, ali su mu rekli i da žele bude kakav je nekada bio, te da se zbog zdravlja vrati na svojih 90 kilograma.

Zato mu se svakog četvrtka od 19.30 sve veći broj građana, čak 150, pridružuje u šetnji. Usput razgovaraju i o opštinskim problemima što je i povezalo i učvrstilo vezu gradonačelnika i građana od šest do sedamdeset godina, međutim, što se njegove kilaže tiče, boljitak se još uvek ne vidi.

Građani tako ne samo što bodre gradonačelnika, već mu ukazuju i na administrativne probleme: na kojim banderama nema lampe, gde ima previše smeća... Najviše je žena, koje kažu da vole gradonačelnika pa žele da mu pomognu, a jedna od njih meri na tabletu broj pređenih kilometara i koliko je koraka gradonačelnik napravio.

Lučano je pokušao sa dijetom, koja nije dala rezultate, iako je jeo samo jednom dnevno, a nedavno je otkrio i da pati od noćnih apneja. On je doživeo čak 478 izmerenih epizoda tokom samo jedne noći, iako sve analize ukazuju da njegovo zdravlje, bez obzira na sve, nije ugroženo. Međutim, moglo bi da bude, ako nastavi da dobija na težini.

I mada još nije postigao cilj, učinio je nešto mnogo značajnije - okupio je građane, koji su sada bliski, sarađuju i solidarišu se s njim.

Izvor: RTS
Foto: Luciano Fregonese/Facebook

Pogledajte još