Život jači od filma

Bukurešt, Beta, specijalno za Nadlanu

Staricu koju je medicinska sestra proglasila mrtvom probudio je blic fotoaparata tima koji je došao da istraži uzroke smrti. A druga starica, koja je zaista preminula, bila je ostavljena 12 sati u prostoriji zajedno sa pacijentima.

Starica iz prve priče stanovala je sama u gradu Černavoda, u crnomorskom području Rumunije. Susedi su primetili da se ona više dana ne pojavljuje, pa su, strahujući da se dogodila nesreća, pozvali lokalne vlasti. Nađena je na podu s povredom na glavi, a medicinska sestra je, bez konsultacije s lekarom, konstatovala da je 84-godišnja starica preminula.

Pripadnici policije, koja je stigla na lice mesta zbog rane na glavi, kako bi utvrdila da li je do smrti došlo zbog pada ili je reč o ubistvu, počeli su da slikaju "telo", ali se starica, na užas policajaca, probudila.

Kasnije je konstatovano da je pretrpela moždani udar, zbog toga pala na pod, udarila glavu i ostala onesvešćena. Staricu su odmah prevezli u bolnicu, ali je već bilo kasno. Tamo je stvarno preminula.

Nemar medicinskog osoblja u ovom slučaju dodatno je skandalizovao Rumune, koji su samo nekoliko dana ranije bili šokirani vešću da je u jednoj bolnici u gradu Sučeava jedna preminula osoba bila ostavljena 12 sati u prostoriji zajedno s nekoliko pacijentkinja.

Kada je toj osobi pozlilo, druge pacijentkinje hitno su zvale dežurne medicinske sestre, ali se one nisu odazivale, rekavši da se pacijentkinja "pretvara". Kada je žena preminula, osoblje je nije prenelo iz zajedničke sobe 12 sati, poručivši ostalim bolesnicama da same reše situaciju "ako im smeta mrtvac".

Veoma nezadovoljni stanjem u zdravstvu, Rumuni se ovim povodima podsećaju na film "Smrt gospodina Lazareskua", za koji je njihov režiser Kristi Puju dobio jednu od nagrada u Kanu i koji je doživeo veliki uspeh i u Evropi i u SAD.

Film prikazuje kako kola hitne pomoći, s jednim bolesnikom, cele noći lutaju iz bolnice u bolnicu Bukureštom, da bi na kraju, kada je konačno negde primljen, za pacijenta sve bilo kasno.

Život je jači od filma, zaključuju Rumuni.

Jelkica Petrov

28. maj 2008.

Pogledajte još