PREDSEDNIK FRANCUSKE NIJE ŠTEDEO: Makron potrošio skoro 475.000 evra na večeru sa kraljem Čarlsom i kraljicom Kamilom

Francuski predsednik Emanuel Makron potrošio je skoro 475.000 evra na raskošnu večeru za kralja Čarlsa III i kraljicu Kamilu prošle godine, čime je napravio "veliku rupu" u godišnjem budžetu, saopštio je najviši revizorski sud Francuske.

Makron je prošlog septembra priredio raskošnu večeru u Versajskoj palati za britanskog kralja i njegovu suprugu, a na meniju su se našli plavi jastog, veoma skupa i kvalitetna francuska živina Brese, veliki izbor francuskih i engleskih sireva, piše "Independent".

Ta večera je koštala ukupno 474.851 evra, uključujući troškove od 166.193 evra za ugostitelje i 42.515 evra za piće. Na večeri, kojoj su prisustvovali i glumac Hju Grant, muzičar Mik Džeger i fudbalski trener Arsen Venger i druge zvanice, kralj Čarls treći je rekao Makronu da njegova velikodušnost duha podseća na počasti odate u Francuskoj pokojnoj kraljici Elizabeti.

U svojoj zdravici, francuski predsednik je rekao da zna da će i pored Bregzita i starih veza nastaviti da zajedno pišu deo istorije starog kontinenta.

U međuvremenu, u želji da ubedi Nju Delhi da kupi više francuskih podmornica i borbenih aviona, Makron je takođe organizovao svečanu večeru u čast premijera Narendre Modija u Luvru u julu 2023, koja je koštala 412.000 evra, rekao je revizor.

Revizor se takođe pozabavio povećanjem troškova predsedničkih putovanja u inostranstvo, uključujući sve veću upotrebu Erbas A330 za međunarodne letove po ceni od preko 23.000 evra po satu.

Kao rezultat veće potrošnje na državne prijeme i službena putovanja, troškovi predsedništva porasli su za 6,5 odsto prošle godine na 117,2 miliona evra, ostavljajući budžetski manjak od 8,3 miliona evra, saopštila je revizorska kancelarija, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: AFP News Agency - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još