Izložba "Sunce ne bira koga greje" u "Starom selu" do kraja avgusta

U Muzeju pod otvorenim nebom "Staro selo" u Sirogojnu od 30. jula u 14 sati pa do 31. avgusta trajaće izložba "Sunce ne bira koga greje".

Maštovit projekat Jelene Blečić u vidu skulpture i instalacije nastale od heklane vune i mekog punjenja dobio je priliku da bude prikazan u sklopu Prestonice kulture Srbije 2024, a to je Užice, dok su motivi postavke nadahnuti prirodom i društvom, tradicijom, nasleđem, kulturom, životom pre svega, kako kaže umetnica.

Izložba, koju je Muzej pripremio zajedno sa Gradskim kulturnim centrom Užice, deo je programa "Užice prestonica kulture Srbije 2024" i moći će da se pogleda do 31. avgusta.

Projekat "Sunce ne bira koga greje", kako je najavljeno, predstavlja viziju umetnice "o univerzalnoj ljubavi i egalitarnom pristupu, simbolizovanom kroz sunce koje neselektivno obasjava sve".

Multimedijanu postavku čine džinovska skulptura u eksterijeru i "neočekivane kombinacije materijala i izvedbi, razigrani spletovi i vizuelni konflikti skulptura, crteža, slika, instalacija".

Izložba "istražuje i teme društvene angažovanosti i ličnog i društenog filozofskog pristupa, podstičući dijalog o ulozi umetnosti u oblikovanju društvenih promena i etičkih stavova".

Foto: Promo

Jelena Blečić rođena je u Beogradu 1974. godine i njena dela ističe se, duboko rezonuju sa temama individualnosti, kulture i gipkosti harmonije“.

Tokom 25 godina karijere, priredila je više od 20 samostalnih izložbi širom sveta, uključujući Francusku, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Dansku i Meksiko.

Prodekanka je za marketing na Fakuteltu savremenih umetnosti, osnivačica i voditeljka programa Tehnologija stvaralačke inteligencije i stvaralačkih identiteta, kao i, navodi se između ostalog, umetnička direktorka dizajn projekta Fun Fan.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još