10. jubilarni "BookTalk" - U Novi Sad stižu Slapšak, Pavičić, Bazdulj, Oltvanji, Liguori...

Tradicionalno, u tri ekskluzivna prostora na novosadskom Trgu galerija 27. i 28. septembra održaće se 10. jubilarna "Book Talk" konferencija. Ovo su samo neka od potvrđenih imena pisaca i izdavača iz celog regiona koji će govoriti ta dva dana u Galeriji Matice srpske, Spomen zbirci Pavla Beljanskog i Poklon zbirci Rajka Mamuzića: Svetlana Slapšak, Jurica Pavičić, Mario Liguori, Muharem Bazdulj, Vladimir Gvozden, Vladislava Gordić, Zoran Kolundžija, Zoran Hamović, Boris Maksimović, Gordana Đurđević, Oto Oltvanji, Vera Kopicl, Laslo Blašković, Jelena Bačić Alimpić, Ljiljana Habjanović Đurović, Nenad Novak Stefanović, Aleksandar Jerkov, Gabrijela Babnik, Vladimir Pištalo, Đorđe Randelj, Pavle Zelić, Marija Vasić i brojni drugi... Organizatori očekuju i potvrde učešća još nekoliko velikih regionalnih zvezda.

Ovo su teme o kojima će se razgovarati.

Panel br. 1
Tradicionalni "Book Talk" panel regionalnih izdavača knjiga

Od 2015. svake godine razgovaramo sa izdavačima knjiga iz celog regona o temama koje muče njihovu industriju: od uloge država u kojima posluju i tehnoloških promena koje je donela opšta digitalizacija i promena konuzumetnskih najava generacija rođenih posle 2000. preko uticaja pandemije 2020. i 2021. do posledica inflacije i drastičnog poskupljenja hartije i štampanja protekle dve godine.

Panel br. 2
Lutaju li i dalje naše sjene po Beču i plaše gospodu ili gospoda sada plaši nas: 130 godina od rođenja Gavrila Principa i 110 godina od početka Velikog rata

Šta je sve rečeno i napisano u proteklih 10 godina o Velikom ratu, njegovim uzrocima i posledicama. Da li smo nešto naučili, za početak to da je stihove iz naslova, koji se na desetinama murala nastalih u proteklih deceniji na zidovima širom Srbije i Republike Srpske pripisuju Gavrilu Principu, napisao još 1914. Marko Perin. Pa onda sve ostalo...

Panel br. 3
Vere, zavere... i zaborav: Vek od rođenja Aleksandra Tišme

Da li smo zaboravili po mnogima najvećeg novosadskog pisca 20. veka. Osim table na Tanurdžićevoj palati i kratke ulice na Podbari - šta nas još u Novom Sadu podseća na njega? Pre 9 godina Matica srpska je predložila da njegovo ime dobije Trg republike kome na kraju ime nije promenjeno ali je kao što republici i priliči - dobio spomenik - kralju. Šta bi danas Tišma rekao Novosađanima?

Panel br. 4
Dobro veče, gospodine Orvel: 40 godina od 1984

Krajem 1983. Radiotelevizija Beograd emitovala je posebno izdanje emisije "Petkom u 22" posvećeno Orvelovom romanu "1984" pod naslovom "Dobro veče, gospodine Orvel". U njoj je dramatizovana jedna scena iz romana, lik Vinstona Smita tumačio je Petar Kralj a Parsonsa - Slobodan Aligrudić. Kompanija "Apple" je 24. januara 1984. prvi put emitovala reklamu u kojoj najavljuje novi kompjuter "Machintosh" u kojoj se kaže: "Videćete zašto 1984. neće biti kao ‘1984’". Da li 40 godina kasnije ulazimo u doba u kojem će "veštačka inteligencija" da piše knjige kao što je već počela polako da zamenjuje prevodioce i mnoga druga zanimanja?

Panel br. 5
Ne samo snaše i salaši: Vojvođanski pisci i Vojvodina kao literarna tema u 21. veku

Na Vojvodinu se u Beogradu ali i ostatku regiona uglavnom gleda romantičarski kao na "zemlju snaša i salaša", gde se nedeljom jede "supe-sosa-mesa" i sladi "šnenoklama". Ko su savremeni vojvođanski pisci i na koji način se oni bave temama koje su u 21. veku važne za ljude u ovom regionu?

Panel br. 6
Bože, kako me ovo podseća na nešto: Plagijati u savremenoj književnosti

Tema krađe intelektualne svojine ušla je u naš svakodnevni govor i postala je sveprisutna: od političkih diskusija, preko akademskih sporenja do književnih rasprava. Koliko su plagijati danas prisutni u našoj književnosti i gde je granica između "inspiracije" i "omaža" sa jedne i krađe sa druge strane,

Panel br. 7
Nije hladnije, ali zna bit krvavije: Balkan vs Skandinavija

Autori krimića sa prostora nekadašnje zajedničke države o inspiracijama u politici, geografiji i istoriji i šansama da se "Balkanski noar" nametne globalno kao što je to uspelo Skandinavcima.

Panel br. 8
Drugi grad: Šta je zajedničko Novom Sadu i Splitu sem pozivnog i poštanskog broja i picigina

Razgovor Novosađana i Splićana različitih profesija koji veruju da ova dva grada treba da se zbratime.

Svi koji su zainteresovani da prisustvuju konferenciji mogu da se prijave na: natasa.nedeljkov.cpg@gmail.com

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još