Poseta predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Galeriji Matice srpske

U petak, 30. avgusta Galerija Matice srpske imala je tu čast da je poseti gospodin Emanuel Makron, predsednik Republike Francuske, u društvu gospodina Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije. Predsednika Republike Francuske dočekali su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, premijer Miloš Vučević, ministar kulture Nikola Selaković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine Maja Gojković i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Foto: Promo
Foto: Promo

Predsednik Francuske Emanuel Makron imao je priliku da premijerno obiđe novu stalnu postavku Galerije Matice srpske koja na jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini. Posmatrajući izložena dela na prvom spratu Galerije Matice srpske, predsednika Makrona je sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, počevši od portreta Mladi Sava Tekelija na kom je predstavljen idejni osnivač Galerije. Predsednici su se kroz dela zografa, Đure Jakšića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića i mnogih drugih umetnika najpre upoznali sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja. Takođe, kroz izložbene prostorije posmatrali su hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak su završili obilaskom izložbene prostorije u kojoj su prezentovana najznačajnija umetnička dela u kolekciji GMS. U svečanom salonu, u kom se nalaze portreti prethodnih upravnika, predsednici su se upisali u knjigu utisaka. Gospodin Makron izrazio je duboku zahvalnost kolektivu Galerije i oduševljenje kulturnim nasleđem koje je imao priliku da vidi. Istakao je da mu je izuzetno drago što je imao priliku da vidi kako je narod gradio svoj identitet kroz nacionalnu umetnost, a pažnju su mu privukle ikone zografa, dela Đure Jakšića, Uroša Predića i Bogdana Šuputa.

Foto: Promo
Foto: Promo

Galerija Matice srpske pripremila je poseban program za posetu predsednika Emanuela Makrona i predsednika Aleksandra Vučića, kao i prigodne poklone u vidu najznačajnijih publikacija na srpskom i francuskom jeziku.

Galerija Matice srpske već više od decenije neguje srpsko-francuske odnose u oblasti kulture i umetnosti kroz saradnju sa Ambasadom Republike Francuske, Francuskim institutom u Srbiji i srpskim kulturnim institucijama u Parizu.

Foto: Promo

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još