Održana manifestacija „Dani Amerike 2024”

U Narodnoj skupštini Republike Srbije, 20. septembra, održana je manifestacija „Dani Amerike 2024“, koja je okupila zvaničnike Vlade, diplomatsko jezgro i mnoge druge cenjene goste sa ciljem proširenja srpsko-američke saradnje.

Učesnici ovog događaja razgovarali su o unapređenju političke, ekonomske i vojne saradnje na osnovu nedavno potpisanog energetskog sporazuma između Srbije i SAD. Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, izrazio je uverenje u postizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva. On je istakao povoljan tajming i potencijal za suštinski napredak u brojnim oblastima bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Srpski minister za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanja Starović je istakao da je Srbija spremna da krene u novu fazu odnosa sa SAD. On je takođe potvrdio privrženost Srbije svojim spoljnopolitičkim principima vojne neutralnosti i političke nezavisnosti, istovremeno naglašavajući potencijal za dalje produbljivanje saradnje sa SAD.

Ambasador SAD u Srbiji NJ.E. Kristofer R. Hil, istakao je značaj nastavka saradnje dve zemlje, uprkos njihovim razlikama po pojedinim pitanjima. On je uverio Srbe da Srbija više nije sama i da ima mnogo prijatelja, uključujući i SAD.

Konferenciji je prisustvovalai delegacija Nacionalne garde Ohaja. General-major Džon Haris, komandant delegacije, izrazio je zadovoljstvo učešćem na skupu i potvrdio snažno partnerstvo Srbije i Sjedinjenih Država. On je istakao nedavne posete koje su mu omogućile da bude svedok napretka postignutog u bilateralnoj saradnji dve zemlje. Haris je takođe zahvalio Srbiji na toploj dobrodošlici u ime 16.000 pripadnika.

Nakon uvodnih reči, prvi panel događaja bio je natemu „Srbija i SAD, strateški dijalog i partnerstvo za 21. vek“. Učesnici panela bili su politički savetnik predsednika Vlade Republike Srbije Predrag Rajić, minister za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i ambasador SAD u Srbiji NJ.E. Christopher R. Hill.

Za kraj prvog panela dodeljene su specijalne nagrade za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i SAD. Nagrade je dodelila Danijela Popović Jurić, osnivačica RED Communication-a, a dobitnici su: Tijana Delić, Biljana Sahrimanjan Obradović, Đorđe Višacki, prof. dr Dragan Simić, Aleksandar Vasiljević, NJ.E. Kristofer R. Hil i premijer Miloš Vučević.

Drugi panel, „Uloga javne i kulturne diplomatije u jačanju odnosa Srbije-SAD” vođen je sa predsednikom Halijard Fondacije, Džonom Kapelom, koji je izneo svoje stavove o vezama i saradnji dve zemlje. On je objasnio kako Halijard Fondacija ima za cilj da edukuje javnost o Halijard misiji, poznata kao spasilačka misija preko 500 američkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata u kojoj su Srbi imali važnu ulogu u njenom uspehu.

Događaj je završen Biznis forumom pod nazivom: „Ekonomija, investicije I strateška ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Panelisti su bili Jovan Mladenović, Millennium Resorts, Mihajlo Subotić, Street Guys Hospitality i Sally Mayers, Ekonomski odsek Ambasade SAD. Učesnici su imali priliku da razgovaraju o ekonomskim aspektima partnerstva Srbije i SAD i o preduzetničkim potencijalima u obe zemlje.

Foto galerija:

Pogledajte još