O ORVELU, KRIMIĆIMA I PLAGIJATIMA: Pogledajte kako je prošao drugi dan "Book Talk 2024" konferencije u Novom Sadu

Na poslednjem danu konferencije „Book Talk 2024“, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i Galeriji Matice Srpske, publika je imala priliku da prati različite panel diskusije istaknutih regionalnih književnika, izdavača i ljubitelja pisane reči.

U prvom panelu pod nazivom „Nije hladnije, ali zna bit krvavije: Balkan vs Skandinavija“, učestvovali su Jurica Pavičić, Oto Oltvanji, Mirjana Đurđević, Mario Ligouri i Aleksandar Gajovi, koji su diskutovali o razlikama u pristupu krimićima, od Skandinavije, Balkana, pa sve i do Amerike, ali i o njihovoj istoriji, inspiracijama i šansama da se u ovom žanru nametne „Balkanski Noar“.

Nakon prvog panela, publika je imala priliku da isparti Razgovor 1 na 1 sa piscem Vladimirom Pištalom, jednim od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta, romani Milenijum u Beogradu, Tesla, portret meođu maskama, Venecija, Sunce ovog dana: Pismo Andriću, i knjga eseja Značenje džokera.

Naredni i poslednji panel koji je bio održan u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića „Ne samo snaše i salaši: Vojvođanski pisci i Vojvodina kao literarna tema u 21. veku“, bavio se temom savremenim vojvođanskim piscima i na koji način se oni bave temama koje su danas važne za ljude ovog regionima. Među panelistima bili su Oto Oltvanji, Jelena Bačić Alimpić, Đorđe Randelj, Jelena Đorđević i Srđan Tešin.

U Galeriji Matice Srpske, program je nastavljen uz panel „Bože, kako me ovo podseća na nešto: Plagijati u savremenoj književnosti“ gde je tema bila krađe intelektualne svojine i njihova sveprisutnost u političkim diskusijama. Među govornicima bili su Miloš Živković, Muharem Bazdulj, Antonije SImić i Marko Srdanović, dok je Mirko Sebić bio moderator. Sledeći panel, pod nazivom „Dobro veče, gospodine Orvel: 40 godina od 1984“ bio je posvećen poznatom književnom delu „1984“ i budućnosti književnosti u dobu „veštačke inteligencije“. Učesnici su bili Svetlana Slapšak, Vladimir Pištalo, Ljiljana Habjanović Đurović, Zoran Simić, Nenad Novak Stefanović, Pavle Zelić i Dejan Voštić.

Svetlana Slapšak je naglasila kako su Orvelova dela bila dobro poznata u vreme bivše Jugoslavije, ali da se ona nisu percipirala isto kao što je to slučaj i danas: „Sve što smo mogli da iz nje pročitamo, pročitali smo već na više nivoa. Mogli smo se sarkastično osmehnuti i samo mi smo mogli tako čitati knjigu koja i nije baš sarkastično napisana, ali jedno je uvek bilo izvesno, a to je da jugoslovenska realnost nikada nije bila „1984.“ , ona je bila sasvim drugačija.“ U svom drugom pojavljivanu na konferenciji, Vladimir Pištalo obratio je pažnju na odnos u delu prema samim rečima: „Koliko je važan taj odnos prema rečima u „1948“ i to uništavanje reči, da bi se sistem reči sveo na najmanju moguću količinu, da bi se tom najmanjom mogućom količinom mogao proizvesti najmanji broj ideja“.

Završni panel Book Talk konferencije bio je „Drugi grad: Šta je zajedničko Novom Sadu i Splitu – sem pozivnog, poštanskog broja i picigina“ gde su panelisti pričali o zajedničkim karakteristikama ova dva grada i raznim sponama koji ih povezuju, ali i o mogućnosti da se jednog dana potencijalno i „zbratime“. Učesnici su bili Jurica Pavičić, Marija Vasić, Ivana Radivojević. Siniša Miliž, Tamara Gucunja, Gordan Drađinac, Ljiljana Crnčić, Slavenka Kačar i Dejana Pakledinac.

Nakon poslednjeg panela, gosti su imali priliku da uživaju u koktelu, u prostorima Galerije Matice Srpske, nakon čega je događaj bio i zvanično završen.

Galerija:

Pogledajte još