PROJEKAT U FIRENCI: "Stitching Adventure in Tuscany" počinje 24. oktobra 2024.

Ovaj projekat, podržan od strane UNESCO-a kroz inicijativu Kulturno i kreativno nasleđe za Zapadni Balkan (CC4WBs) uz finansijsku podršku Evropske unije, ima za cilj da podstakne dijalog na Zapadnom Balkanu unapređenjem kulturnog i kreativnog sektora, čime se povećava socio-ekonomski uticaj u regionu.

Ključni akteri projekta su dve umetnice: profesorka Nadia Albertini iz Pariza i profesorka Vesna Todorovski iz Beograda. Kroz svoje radionice i edukativne ture po muzejima Toskane, one će razmeniti originalne motive iz Srbije i Italije u cilju očuvanja nematerijalne kulturne baštine, uključujući prenos motiva sa odevnog predmeta na predmete za enterijer, kao i izradu renesansnog cvetnog motiva Botičelija u tehnici srpskog veza.

Nadia Albertini je francusko-meksička dizajnerka veza i tekstila sa sedištem u Parizu. Radila je za brojne modne kuće, kao što su Chloé, Chanel, Balmain i Schiaparelli. Trenutno je angažovana na raznim projektima u Parizu, Singapuru, Firenci i Mumbaju.

Profesorka Vesna Todorovski, nakon uspešne dvadesetogodišnje karijere na Dizajnerskoj školi u Beogradu, fokusirala se na uspostavljanje inovativnog poslovnog modela koji ima za cilj obnovu starih veština sa bogatom tradicijom i osnaživanje zanatlija u zemljama Zapadnog Balkana. je

Autor je i koordinator brojnih projekata na nacionalnom I evropskom nivou u oblasti edukacije o nematerijalnoj kulturnoj baštini, član saveta za kulturu Fondacije Michelangelo iz Ženeve.

Po povratku u Beograd, planira se organizacija radionica veza koje će sadržati elemente naučene tokom razmene u Firenci. Ove radionice omogućiće učesnicima da primene nova znanja i tehnike, čime ćemo dodatno osnažiti lokalnu zajednicu i podstaći interesovanje za tradicionalne tekstilne tehnike.

“Ovaj projekat slavi bogatu tradiciju ručnog rada na Balkanu, koja je još uvek nedovoljno otkrivena i predstavljena u EU. Kroz inovaciju i edukaciju pruža priliku za razmenu znanja i iskustava između umetnika sa Balkana i kolega iz Evropske unije, promovišući našu nematerijalnu kulturnu baštinu na međunarodnoj sceni“, izjavila je trener, prof. Vesna Todorovski.

Projekat „Stitching Adventure in Tuscany“ predstavlja nastavak izložbe i radionica održanih u Muzeju staro selo Sirogojno u julu 2022. godine, a nakon završetka u Firenci, planirane su radionica u Beogradu tokom 2025. godine.

Tok projekta „Avantura šivenja u Toskani“ možete pratiti na našim profilima na društvenim mrežama:

  • Facebook Vesna Todorovski
  • Vesna Todorovski (@le_mani_di_primavera) • Instagram photos and videos
  • Linkedin: (24) Vesna Todorovski | LinkedIn

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte: vesna.todorovski27@gmail.com.

Pogledajte još