TASTE OF PLANET: Predstavljena nacionalna kuhinja Jermenije

I ove godine uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovaćemo ceo svet u okviru festivala nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji se održava na platou ispred TC Promenada.

Festival organizuje Udruženje građana The Best Events uz medijsku podršku kompanija Color Media Communications Publishing i uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada.

Treći dan festivala bio je rezervisan za predstavljanje Jermenije, a pre degustacije njihovih tradicionalnih specijaliteta, nacionalnu kuhinju ove zemlje predstavio je Hayk Khemchyan, šef kancelarije ambasade Jermenije u Beogradu.

Procenjeno je da za pripremanje hrane jermenski kulinarski stručnjaci koriste oko 300 vrsta divljih trava i cveća koje se koriste kao začini, pa čak i kao glavna jela. Razlog za to može biti povoljna klima i raznovrsnost flore koja snabdeva orijentalne kuhinje, naročito Jermenije, sa raznim mirisnim biljkama.

Jermensko kulinarstvo široko koristi govedinu i ovčetinu, dok se svinjetina retko koristi. Pored povrća i mesa, u ishrani Jermena, griz i brašno zauzimaju značajno mesto. Od starih vremena Jermenija je poznata i po ribljim specijalitetima, što je uslovljeno geografijom jermenskih planina. Hleb zauzima posebno mesto u ishrani. Jermenski Lavaš je obavezan ukras svih praznika. To je tanak i pljosnat prut hleba bez kvasca, oko metar dug.

Posetioci su uživali u degustaciji specijaliteta koje su ovom prilikom pripremili kuvari ambasade Jermenije, a sve do 4. novembra svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se veliki broj zemalja.

Foto: Mladen Sekulić

Galerija:

Pogledajte još