Obama osvojio predsedničku nominaciju

VAŠINGTON, 3. juna 2008. (Beta) - Barak Obama osvojio je predsedničku nominaciju američke Demokratske partije, čime je postao prvi Afroamerikanac koji će se boriti za ulazak u Belu kuću.

Obamin protivkandidat Hilari Klinton rekla je svojim kolegama u Kongresu da bi bila otvorena za mogućnost da postane potpredsednički kandidat Baraka Obame, ukoliko bi to pomoglo demokratama da uđu u Belu kuću.

Ona je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za novinare s ostalim članovima njujorške kongresne delegacije, kao odgovor na opasku demokrate Nidije Velaskes, koja je rekla da veruje da je najbolji način da Obama osvoji ključne glasove, uključujući i one Latinoamerikanaca, da izabere Klintonovu za svoju partnerku u kampanji.

U Južnoj Dakoti i Montani danas se održavaju odlučujuća glasanja za kandidata demokrata na izborima u novembru, i u tim saveznim državama pobednik će osvojiti glasove još 31 delegata. Centar bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera iz Atlante danas je, međutim, poručio da će Karter, koji je jedan od superdelegata, podržati senatora Baraka Obamu.

Pogledajte još