Berluskoni podneo ostavku

Predsednik Italije Đorđo Napolitano prihvatio je Berluskonijevu ostavku posle sastanka u predsedničkoj palati, navodi se u saopštenju, prenele su agencije.

Berluskoni je u četvrtak izgubio parlamentarnu većinu, ali je vladin predlog mera štednje ipak dobio potreban broj glasova. Berluskoni je tada obećao da će podneti ostavku.

Ispred predsedničke palate se okupio veći broj ljudi koji su Berluskoniju uzvikivali "Ostavka" i "Doviđenja Silvio". Demonstranti su se okupili i ispred kancelarije premijera i parlamenta. Orkestar u neposrednoj blizini rezidencije svirao je refren "Aleluja" iz dela "Mesija" Fridriha Hendla.

Manja grupa proberluskonovijevih demonstranata okupila se ispred njegove rezidencije, ali su ih neistomišljenici brojčano nadjačali.

Posle odlaska Berluskonija, očekuje se da će bivši evropski komesar za konkurentnost Mario Monti dobiti mandat za formiranje vlade koja će se boriti sa eskalirajućom finansijskom krizom.

Iako je Napolitano izjavio da će nova vlada biti formirana vrlo brzo, to je manji deo problema. kako će italija vratiti veliki dug i kamate, problem je koji će verovatno najviše pogoditi narod.

13.11. 2011.

Pogledajte još