Malo uputstvo za gledanje "Sumrak sage"

Bela junakinja serijala "Sumrak saga" rekla bi na sve veliko "Da", a to veliko "Da" može da bude veoma opasno kada su u pitanju veze, naročito one među tinejdžerima, upozoravaju ovih dana pred premijeru filma američki psiholozi.

Ovaj film, kako kažu oni, šalje tinejdžerima pogrešnu poruku da je komunikacija dosadna i da je zanimljivije nastojati “čitati misli”.

Kao najštetiju poruku stručnjaci izdvajaju onu o romantičnoj opsesiji partnerom.

Odbacivanje samostalnosti i život isključivo za partnera - bez kojeg više ništa nije važno, kao što je to prikazano na filmskom platnu, nerealna je pouka koju će zaljubljeni tinejdžeri vrlo lako usvojiti, upozoravaju.

Stručnjaci za veze serijalu "Sumrak saga - Praskozorje", zameraju “uštogljenu ozbiljnost”, odnosno, nedostatak još jedne važne karike svake uspešne veze - zajedničkog smeha. Mladi bi iz filma mogli zaključiti kako je smeh gubitak vremena i energije, a samo romantična ljubav uzvišena, "odrasla" i ozbiljna, upozoravaju psiholozi.

(old_image)

Vampirska saga, tvrde kritičari, poručuje: “ako vas dečko ignoriše, izbegava ili je bezobrazan, znači da vas tajno ludo voli”.

Kao veoma opasnu navode i poruku kako je veoma romantično izlagati se opasnosti kako bi ponovno videli voljenu osobu.

Ljubav bez predrasuda i sebičnosti

Ipak nije sve tako crno. Neraskidiva ljubav između 17-godišnje smrtnice i stogodišnjeg, mladolikog vampira, može da poručuje da različitost - u stvarnom životu: boju kože, religiju, veliku razliku u godinama i drugo, nikad ne treba osuđivati.

Dobra porka filma jeste i da u ljubavi nema mesta sebičnosti. Edvard je uvek spreman izaći u susret Belinim željama. Pa film poručuje da ljubav nikad nije sebična, nego da podrazumijeva deljenje i određenu žrtvu.

Pogledajte još