Prosek iznad pola milijarde

Prošle godine trgovanje ostvareno za 140 hartija, koje su napravile tržišnu kapitalizaciju od 88 milijardi dinara.

Građevinska industrija Srbije treći je po veličini sektor tržišne kapitalizacije na Beogradskoj berzi, posle Sektora finansijskog posredovanja i proizvodnje prehrambenih proizvoda, pića i duvana, koji dominiraju tržištem kapitala. Sektor finansijskog posredovanja sa 44 preduzeća "napravio" je tržišnu kapitalizaciju od 388 milijardi dinara, Sektor agrara ima 162 preduzeća na Berzi i kapitalizaciju od 331 milijarde dinara, dok Sektor građevinarstva ima 158 preduzeća i tržišnu kapitalizaciju od 88 milijardi dinara. S obzirom da je deo preduzeća iz građevinskog sektora, pored običnih, emitovao i prioritetne akcije ili obične akcije s umanjenim ili uvećanim pravom glasa, ukupan broj hartija iz ovog sektora na tržištu Beogradske berze iznosi preko 200. Posmatrano po prosečnoj veličini kapitalizacije preduzeća, Sektor građevinarstva se, s prosekom od 555,6 miliona dinara, nalazi na sedmom mestu na tržištu Berze, iza nekoliko proizvodnih sektora, zatim finansijskog posredovanja i saobraćaja. 

Tokom prošle godine u Sektoru građevinarstva najviše se trgovalo akcijama "Telefonije" u Beogradu, s ostvarenim obimom prometa od 1,6 milijardi, "Energomontaže" u Beogradu − 9.952 miliona, "Sremputa" u Rumi − 708, "Puteva" u Užicu − 490, "Projektomontaže" u Beogradu − 474, "Montinvesta" u Beogradu − 345, "Planuma" u Zemunu − 338, "Telefonkabla" u Beogradu − 275, "Budućnosti" u Novom Sadu − 272 i "Antikora" u Beogradu − 263 miliona dinara. Iako se na Beogradskoj berzi nalazi preko 200 hartija preduzeća iz Sektora građevinarstva, tokom 2007. trgovanje je ostvareno za 140 hartija. U većini slučajeva kada dolazi do izostanka trgovanja istovremeno izostaju i ponuda i tražnja za ovim hartijama. Kada se situacija malo izoštri i približi se nivou pojedinačnih preduzeća, videćemo da se pojedina preduzeća iz sektora visoko kotiraju na tržištu Beogradske berze. Od ukupno 50 preduzeća koja se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja, šest dolazi iz Sektora građevinarstva. Kada je reč o kretanju cena pojedinačnih hartija, čini se da većina preduzeća iz Sektora građevinarstva ima sličan trend kao i celokupno srpsko tržište. 

Tako je u 2007. godini većina preduzeća iz ovog sektora zabeležila porast cene (njih 66), dok je pad zabeležilo 36 preduzeća, a promenu cene jednaku nuli 39 preduzeća. Porast cene u 2007. zabeležila su sva građevinarska preduzeća koja se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja, a tri: "Energomontaža" (plus 306,6 odsto), "Planum" (plus 203,10) i "Napred GP" (pčus 186,77) čak se nalaze među prvih pet preduzeća u kontinuiranom trgovanju po pozitivnoj promeni cene u prethodnoj godini.

("Pregled")

Pogledajte još