Neće biti restrikcija struje

0

Srbija neće uvoditi restrikcije u potrošnji struje iako hidroelektrane rade sa 50 odsto kapaciteta zbog suše, kazali su u ponedeljak članovi vladine Radne grupe za energente i sigurno snabdevanje.

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kazao je novinarima nakon sastanka Radne grupe da se trenutno u Srbiji proizvodi 4,2 odsto struje više nego u istom periodu 2010. godine i da je Vlada omogućila da se blagovremeno uvezu potrebne količine struje koje nedostaju zbog smanjenje proizvodnje u hidroelektrama.

Škundrić je istakao da se ne očekuju veći problemi u snabdevanju uz uslov da svi potrošači racionalno troše električnu energiju.

Imamo rekordnu proizvodnju struje u uslovima kada su hidrološke prilike u poslednjih dvadesetak, a možda i 80 godina najslabije, kazao je Škundrić i dodao da rudnici uglja i termoelektrane rade sa maksimalnim kapacitetom.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kazao je da je elektroenergetski sistem Srbije u teškoj situaciju zbog loše hidrologije koja se približava rekodno lošoj 1983. godini.

“U ovom trenutku i termorelektrane i hidrokapaciteti rade maksimalnim kapacitetom, ali se paralelno uvoze i velike količine električne energije”
, kazao je on.

BEOGRAD, 28. novembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.