fbpx

EU i BiH potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

LUKSEMBURG, 16. juna 2008. (Beta) - Evropska unija i Bosna i Hercegovina su u ponedeljak u Luksemburgu potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i privremeni trgovinski sporazum, čime je "učinjen važan korak na putu BiH ka EU", navodi se u zaključcima šefova država i vlada EU koji su stavili potpis na sporazume.

U ime BiH je sporazume sa EU potpisao je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić.

Evropski ministri su poručili da se teži "jačanju saradnje s Bosnom i Hercegovinom kroz sveobuhvatan okvir, stvoren ovim sporazumima, i drugim mehanizmima procesa stabilizacije i pridruživanja".

Oni su "ohrabrili sve političke snage u BiH da ujedine napore kako bi se sa snažnom odlučnošću nastavilo ostvarivanje programa reformi, uključujući prioritete, utvrđene Evropskim partnerstvom" EU-BiH.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak je izjavio da se "pred Bosnom i Hercegovinom nalazi dug put i mnogo napornog rada i kompromisa". On je istakao da je EU pokazala da želi da pomogne BiH da uspešno ostvari cilj priključenja EU, "što je jemstvo da se ta zemlja nikada neće vratiti krvavim sukobima".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.