Prodaje se „Zlatna obala“

Početna cena za aukcijsku prodaju hotelskog kompleksa u Sutomoru 31 milion evra

Agencija za privatizaciju zakazala je za 31. jul javno nadmetanje, na kojem će ponuditi na prodaju hotelski kompleks "Ineks − Zlatna obala" u Sutomoru iz sastava preduzeća "Ineks hoteli i restorani“, koje je u restrukturiranju od 2005. godine. Početna cena za svu pokretnu i nepokretnu imovinu ovog kompleksa je 31 milion evra, a nepokretnosti se prodaju bez tereta i u viđenom stanju − što znači i bez prava na naknadne reklamacije. Reč je, inače, o 65 objekata na zemljištu čija je ukupna površina tri hektara i nešto preko 76 ari, sa svom neophodnom infrastrukturom i, što je posebno važno kada je reč o Crnogorskom primorju, sa sopstvenim snabdevanjem vodom s izvora Ratac. 

Prodajnu dokumentaciju za "Zlatnu obalu" potencijalni kupci će po ceni od 8.000 evra moći da kupe od 27. juna, dok zahteve za kupovinu, zajedno s potvrdom o uplaćenom depozitu ili bankarskim garancijama izdatim na iznos od šest miliona evra, treba da dostave najkasnije do 27. jula. Pobednik u nadmetanju za "Zlatnu obalu" će uz to, kako je navedeno u pozivu, morati da zadrži na poslu 60 radnika. Preduzeće "Ineks hoteli" je 100 odsto u društvenom vlasništvu, a osim "Zlatne obale", poseduje još nekoliko hotela i hotelskih kompleksa, među kojima je i "Ineks ski centar" Brezovica, koji je, zbog lokacije, osim "Zlatne obale" u svot analizi naveden kao drugi potencijalni problem za privatizaciju. S druge strane, Agencija je krajem prošle nedelje zakazala i licitaciju za prodaju celokupne pokretne i nepokretne imovine Kompanije za međunarodno poslovanje "Ineks−Intereksport", koja je u stečaju od 2002. godine i za koju je odluka o bankrotstvu doneta u oktobru 2005. Imovina ove firme podeljena je u dve celine, a čine je poslovni prostor u Beogradu površine od oko 165 kvadrata, s početnom cenom od 80,8 miliona dinara i poslovna zgrada u Beogradu površine 12.900 kvadratnih metara, plus jedan poslovni objekat u Vršcu s početnom cenom od 3,2 milijarde dinara. Licitacija na kojoj će se prodavati imovina ovog stečajnog dužnika biće održana 23. septembra, a zainteresovani kupci kao uslov za učešće u nadmetanju treba da uplate depozite u iznosima od 32,3 miliona dinara za prvu celinu, odnosno milijardu i 28 miliona dinara za drugu. 

Pored toga, zakazana je i nova licitacija za prodaju "Matroza" na kojoj će, posle više pojedinačnih prodaja, ostatak ove firme koja je u stečaju od avgusta 2007. godine, biti ponuđen u vidu "Matroza" kao pravnog lica. Početna cena je 656,8 miliona dinara, a licitacija će biti održana 23. septembra. Do tada, potencijalni kupci, pored ostalog, treba da uplate i depozit u iznosu od 328,4 miliona dinara. Najzad, Agencija za privatizaciju je prošle nedelje potpisala i ugovor o prodaji "Keramike" Mladenovac s Konzorcijumom koji čine beogradska kompanija "Inter gas" i bugarski "Oil BG". Prodajna cena "Keramike" je 1,26 miliona evra, dok je investicioni program koji je kupac ponudio vredan tri miliona evra. Uz to, ovaj konzorcijum, koji je inače bio i jedini učesnik na tenderu, prihvatio je i minimalni socijalni program koji je pripremio sindikat "Keramike".

("Pregled")

Pogledajte još