fbpx

Japanski zalogaji

Zdrava ishrana je na ostrvu izlazećeg sunca zaslužna za dug životni vek  njegovih stanovnika -  Japanci prosečno žive  oko 75 godina. Kako je na  Zapadu  zdrav život u svim oblicima sve je popularniji, tako je i  sve  više restorana s japanskom kuhinjom.

U beogradskom restoranu "Đu Đu", jednom od dva prestonička restorana japanske kuhinje, mogu se probati autentični specijaliteti - suši i sašimi. Suši je jelo od komadića žive ribe na pirinču i ima razne varijacije. Suši Nigiri je mali suši- rolnica od algi, s prinčem i živom ribom, povrćem ili pečurkama. Sašimi je takođe vrsta sušija, ali bez pirinča - u toj varijanti na tanjiru su samo listići žive morske ribe. U varijaciji na temu pojavljuje se ikra od lososa i drugih  riba i svi plodovi mora.

- Beograđani jesu zainteresovani za japansku kuhinju. Neki dolaze dva-tri puta nedeljno, neko dođe samo da proba, neko dolazi svaki dan. Tek očekujem ekspanziju popularnosti sušija. Kao i u svetu. To su trendovi u ugostiteljstvu. Oko 50-60% su domaći gosti, ostali su stranci – kaže Damir Karić, kuvar i suvlasnik restorana.

Damir napominje da je veoma važno kako se sprema suši - riba mora da se čuva, skladišti i zatim priprema na odgovarajući i propisan način. U restoranu "Đu Đu" namirnice se pažljivo čuvaju i obrađuju i nema nikakvih bakterija – strah od bakterija u živoj ribi jedan je od osnovnih razloga moguće averzije prema sušiju.

Suši je sve popularniji zbog toga što se zna da je to zdrava hrana. Riba, pirinač i morski plodovi imaju malu energetsku vrednost i dosta hranljivih sastojaka. Imaju malo masnoća a sveža riba je veoma bogata omega 3 kiselinama, posebno važnim za dobro funkcionisanje organizma. Soja i povrće koje se u japanskoj kuhinji služe kao prilog bogati su mineralima i vitaminima. 

Damir Karić kaže da bi svima preporučio da probaju suši i testiraju svoj ukus. Onima koji ne žele da eksperimentiču Karić preporučuje korejski roštilj koji se u restoranu "Đu Đu" priprema pred gostima. Marinirano meso se peče i jede sa sosom na bazi susama. U ponudi restorana je i čuvena miso supa za koju se smatra da je najzdravija supa na svetu. Ona se pravi od krajnjeg produkta fermentisane soje - kada se napravi soja sos, suvi ostatak se fermentiše i pravi pasta - osnovni sastojak miso supe koja je u Japanu deo svakog obroka.

Na meniju restorana "Đu Đu" su i neobične salate sa egzotičnim sastojcima, sladoled od zelenog čaja, rakija od pirinča... Drugačiji ukusi koji mogu da vas oduševe ili da vam se ne svide uopšte. Ipak, vredi ih probati.

Jelena Jovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.