U napadima u Nigeriji poginulo više od 39 osoba

0

U nekoliko terorističkih napada širom Nigerija radikalna muslimanska sekta Boko Haram ubila je u nedelju više od 39 ljudi, od kojih većinu u katoličkoj crkvi u gradu Mandala, gde su hrišćanski vernici proslavljali Božić.

U eksploziji u crkvi Svete Tereze u Mandali za vreme Božićne mise poginulo je 35 ljudi, a ranjene su 52 osobe, rekao je pripadnik nigerijske službe za hitnu pomoć.

U napadu u centralnom gradu Džosu u napadu na policiju ubijen je jedan njen pripadnik, dok je na severoistoku zemlje bombaš samoubica napao vojsku i ubio tri vojnika.

Posle sva tri napada, portparol sekte Boko Haram rekao je u intervjuu za lokalni list “Dejli trast” (The Daily Trust) da ta radikalna muslimanska grupa preuzima odgovornost za njih. Boko Haram je i ranije koristio te novine da bi komunicirao sa javnošću.

“Odgovorni smo za sve napade u poslednjih nekoliko dana, uključujući i onaj na crkvu u Mandali, i sledećih dana ćemo nastaviti sa istim akcijama na severu zemlje”, rekao je on.

Boko Haram je poslednjih dana ubila 61 osobu u Nigeriji. Ta sekta se zalaže za uvodjenje strogog šerijatskog zakona širom Nigerije, multietničke zemlja sa više od 160 miliona stanovnika, u kojoj su česti verski sukobi.

LAGOS, 26. decembra 2011. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.