Svedok naveo Šakale kao izvršioce

Rašković (33) je ranije u ponedeljak na suđenju pripadnicima paravojne formacije "Šakali", rezervnog sastava policije i Teritorijalne odbrane optuženim za ratni zločin nad civima u selu Ćuška, odbio mere zaštite i zatražio da svedoči pod punim imenom i prezimenom i bez isključenja javnosti.

Svedok koji je tada imao 20 godina rekao je da je napad na selo 14.maja 1999. naredio pokojni komandant jedinice "Šakali" Nebojša Minić zvani "Mrtvi", recima: "Krećemo u lov na Nemce".

Rašković je naveo da su Šakali, čiji je i on pripadnik bio, krenuli raspoređeni u četiri grupe i raširili se svuda po selu.

"Delimo se u 4 grupe, prvu predvodi 'Mrtvi', sa njim je 'Vampir', 'Ćale' je u drugoj grupi, 'Bulat' sa njim, 'Buba', treću grupu vodio je 'Ranko Bosanac', a četvrtu 'Šumadija'. Grupe kreću u četiri pravca. Sećam se da su dva Albanca, srednjih godina, pitali jel treba nešto da se uradi, i da ih je 'Vampir' sasekao uz put", posvedočio je Rašković.

Po optužnici, kao nadimak okrivljenog Abdulaha Sokića, navodi se"Vampir", nadimak "Ćale" imao je optuženi Srećko Popović, nadimak "Buba" Zoran Obradović, nadimak "Bosanac", Ranko Momić, a Kastro je bio Slaviša Kastratović.

"Niko nije pucao na nas. Nigde nisam video teroristu"
, istakao je svedok, navodeći da je bio neposredni očevidac zločina koje su počinili okrivljeni Popović, Obradović i Ranko Momić.

Svedok je rekao da je "Ćale" streljao trojicu Albanaca, kao i da je video kada je "Buba" ubio dete na šta su se, kako je naveo, i najkrvoločniji u jedinici zgrozili.

Prema njegovom svedočenju, "Buba" je prilazio Albancima s leđa i ubijao ih tako što im "prospe mozak".

Svedok je rekao da je teško opisati rečima ono što se događalo u selu Ćuška i da kao najgoru scenu koju je u životu video pamti kada je Ranko Momić silovao trudnu Albanku koju je zatim ubio, ispalivši joj nekoliko mataka u leđa.

BEOGRAD, 26. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još