Zašto beba ima grčeve?

Majke koje puše tokom trudnoće ili neposredno posle porođaja povećavaju rizik da njihove bebe dobiju snažne stomačne grčeve, koji izazivaju grčevit i dugotrajan plač, a ta pojava pogađa više od 20 odsto američkih beba u prvih nekoliko meseci života, tvrde istraživači.

Krivac je, ako je suditi po istraživanjima na odraslima, najverovatnije nikotin koji u crevima povećava nivo proteina "zaduženog" za varenje. Rezultat su bolni grčevi koji bebu primoravaju da plače - saopštio je epidemiolog s Medicinskog fakulteta Univerziteta Braun Edmond Šenasa.

Šenasa i istraživač s Univerziteta Harvard, Meri-Džin Braun, proučili su nekoliko studija uključujući i šest koje se odnose na 12.000 beba.

Podaci pokazuju da, u poređenju sa ženama koje ne puše, majke koje puše u vreme trudnoće udvostručuju rizik da beba pati od grčeva - smatra Šenasa.

I takozvano posredno pušenje, kad roditelji ili druge osobe puše u bebinoj blizini, takođe povećava rizik od grčeva, ali Šenasa ističe da su potrebna nova istraživanja kako bi se preciziralo u kojoj meri različiti faktori rizika izazivaju grčeve.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je majčino pušenje direktno povezano s rizikom da beba bude rođena s malom težinom, sa sindromom iznenadne smrti i ozbiljnim respiratornim problemima.

"Ako je, kako mi sumnjamo, izlaganje dimu cigarete uzrok pojave grčeva, onda bi ova činjenica morala biti značajan podstrek roditeljima da se uzdržavaju od pušenja", smatraju istraživači.

Izveštaj je objavljen u američkom stručnom časopisu "Pedijatrija".

Klasični grčevi, koji izazivaju plač najmanje tri sata dnevno i tri dana u sedmici u periodu od tri nedelje, vrhunac dostižu u prva dva meseca po rođenju, a zatim postepeno nestaju, kad beba napuni između tri i četiri meseca.

Neka dodatna istraživanja pokazala su da u nekim slučajevima grčeve izaziva nesposobnost da beba na pravi način svari proteine iz mleka ili voćni šećer iz sokova, dok neki pedijatri tvrde da su grčevi kod beba normalna pojava, koja može biti posledica nadražaja, ali ne uvek izazvanih spoljnim uticajima.

Šenasa ističe da postoje dokazi da nikotin podiže nivo proteina po imenu motilin, koji kontroliše funkcionisanje creva, a oni su dobijeni nakon istraživanja odraslih pušača.

Profesor dr Robert Bar, pedijatar s Univerziteta Britanska Kolumbija koji nije bio uključen u istraživanja, ocenjuje izveštaj kao "vrlo dobar pregled naučne literature" i kaže da "sve ukazuje da bi pušenje u trudnoći i u vreme dojenja moglo biti najvažniji uzrok grčeva kod novorođenčeta".

On je ipak zadržao i malu rezervu, tvrdnjom da "istraživanja takođe pokazuju da mnoge bebe nepušača takođe imaju grčeve, što ukazuje na mogućnost da se grčevi ipak javljaju kod beba kod kojih postoji izvesna predispozicija".

(FoNet)
ČIKAGO, jul 2008.

Pogledajte još