Tvrđava Evropa

Ćirilica i latinica, istok i zapad, Romi koji pevaju za neku paru ispred "Delta sitija", problemi egzistencije, i sve to u "Tvrđavi Evropi", pozorišnom programu Beogradskog letnjeg festivala 08 (BELEF). Pozorišni BELEF počeće u utorak, 15. jula u 21.00, u šancu kod Leopoldove kapije na Kalemgdanu, predstavom "Knknpnkn", po konceptu Žanka Tomića i dramatizaciji i ko- režiji Ninoslava Šćepanovića.

Organizatori najavljuju festival ne samo kao sadržaj za one koji su u tople julske dane zatečeni u gradu, već i kao razlog da se u Beograd dođe.

Od drame do plesnog i neverbalnog teatra

- Ovogodišnji BELEF želi da, pored dramskog teatra, podstakne i dela iz plesnog i neverbalnog teatra, s tim da je celokupan koncept zamišljen kao jedna celina, a ne zbir predstava, u cilju stvaranja sinergije više projekata - kaže selektor pozorišnog programa BELEF-a Žanko Tomić.

Program "Tvrđava Evropa" logično je smešten u kontekst vremena i teme s kojom se naše društvo suočava, a naslovljen je prema prvom dramskom tekstu pisca Igora Marojevića, napisanom pre pet godina na španskom jeziku. Ova Marojevićeva drama imala je prvu izvedbu u Španiji pre četiri godine, a pred srpskom publikom naći će se u režiji Predraga Štrpca, 20. jula u 21.00, u prolazu kod "Srbijateksa", između Ulice srpskih vladara i Balkanske.

Ddug prema Romima

Na BELEF-u će biti za svakoga ponešto - magijskog spektakla, dokumentarnog pozorišta, pokušaja razumevanja mitova, multikulturnog antropološkog teatra pokreta.
Tomić najavljuje kao zanimljive i predstave "Majstor i Margarita" u režiji Boška Đorđevića, "Bubnjevi u noći" u izvedbi Narodnog teatra "Vojdan Černodrinski" iz Prilepa u Makedoniji, u režiji Martina Kočevskog, "Kamenje i snovi" Odile Dubok, "Dueti" Dalije Aćin, "Čarni poj" Petra Pejakovića.

- Predstava "Majstor i Margarita" magijski je spektakl iz ulga savremenog doba. Mesto dešavanja ove predstave Boška Đorđevića nisu katakombe SSSR, nego katakombe evropskih koorporacija. Izdvajam i predstavu "Čarobni poj" u produkciji Udruženja građana "Kulturmobil", koja je pokušaj dokumentarnog teatra, gde učestvuju Romi što zarađuju za život pevajući po autobusima i pijacama. Ovaj performans biće izveden u autobusu gradskog prevoza i završen ispred "Delta sitija". Jasno je da se predstava bavi pitanjem romske nacionalnosti, kao najevropskije. Izgleda da će, ipak, i posle svega, u Evropi ostati nerešeno pitanje Roma. Ova predstava – performans naš je kulturni dug prema Romima, ispričao je Tomić.

(old_image)Kako ka novoj zajednici posle nekoliko razvoda?

Jeste li razmišljali da se reč "knknpnkn" može čitati na latinici kao "knknpnkn" i na ćirilici kao "kikiriki". Ionako mnogo sveta ne razlikuje latinično N i ćirilčno И. Ovim pitanjem i mnogim drugim pozabavila se "Trupa Jorick", koja je po motivima knjige "Leksikon YU mitologije" stvorila predstavu "Knknpnkn" koja će otvoriti ovogodišnji BELEF.

- Ova predstava je zbir ličnih inspiracija na ono što je nekad bilo, što je sada i što će biti. Priča o jednoj zemlji koje više nema, priča o velikoj zemlji koja je nestala bestijalnim raspadom i to sve ostavlja utisak da se radi o događajima od pre nekoliko milenijuma, a ne pre 20 godina. Imamo utisak da, govoreći o bivšoj Jugoslaviji, u stvari pričamo o Atlantidi i Hazarima. Taj mitski element rukovodio je ovu predstavu - kaže Tomić.

Predstava je ispunjena asocijativnim sklopovima koji nas vezuju za pojedine pop fenomene bivše Jugoslavije, koji i danas nešto znače i osvetljavaju sadašnjicu na drugačiji način, objašnjavaju članovi "Trupe Jorick".

Pet glumaca pripoveda 20 priča i slika, a prati ih bend "Ludilo mozga". Sve scene su odabrane na taj način da više govore o sadašnjem nego prošlom vremenu.

- Direktan motiv za ovu predstavu jeste činjenica da bismo mi uskoro morali da napravimo korak ka mnogo većoj zajednici naroda, i to s mišlju da smo neke zajednice protraćili. Kao čovek koji se ponovo ženi posle pet razvoda i ide prema novom braku, a još ne zna zašto se pre toga pet puta razvodio. Kao narod koji je sredinom 80-ih gledao "Bolji život", a dočekao 90-e - ispirčao nam je Tomić.

Kontekst naše svakodnevice dovoljno objašnjava temu ovogodišnjeg BELEF-a, smatraju umetnici i dodaju da je svaka društvena kontroverza idealno tlo za pozorište, ako ima duboke korene u istoriji i civilizacijske posledice u budućnosti.

- Kada pomislim da je Evropa ona koja je nastala na temelju zapadnog Rimskog carstva - hegemonistička, ne mogu da zanemarim onu Evropu koja se rodila na ruševinama Bastilje i koja od tada nije prestala da se bori za čoveka, za nove i nove slobode - kaže Tomić.

Kakvo će mesto u Evropi pronaći Srbija - između hegemonije i borbe za čoveka, ispričaće nam neki drugi ljudi.

BELEF je tu da, po osmi put, ponudi inspiraciju i, kao uvek, da uz nekoliko, nekima na prvi pogled "ćaknutih" umetnika, ponudi moguća rešenja ili možda samo dobar prostor za zabavu i maštanje, jer, kako reče Bernand Šo, "pogledajte do čega su nas doveli normalni"...

Danijela Tadić

Pogledajte još